home NAJAVE, NOVOSTI Svjetska ruralna konferencija

Svjetska ruralna konferencija

IZVJEŠĆE SA 11. SVJETSKE RURALNE KONFERENCIJE

THUNDER BAY, KANADA

Prezentacija za konferenciju

Na konferenciji su dr. med. Tanja Pekez-Pavliško u ime KOHOM-a i Anja Aleksić u ime Conventus Creda predstavile našu kanditaturu za organizaciju Svjetskog kongresa ruralne medicine u Dubrovniku 2015.

Dan prije donošenja odluke sudjelovale smo na večeri koju prije svake konferencije organizira WONCA Working Party Rural Practice.

Tamo smo se uspjeli vrlo kratko predstaviti. Sutradan, 8.10.2012. koji je i Dan zahvalnosti Kanade održan je sastanak WONCA Working Party Rural Practice. Prvom dijelu je prisustvovala samo Tanja Pekez-Pavliško kao promatračica.

U drugom dijelu sastanka održane su prezentacije Hrvatske i Australije , inače najjače svjetske ruralne organizacije u svijetu. Mi smo prezentaciju podijelile u dva dijela: power point prezentacija o Hrvatskoj, Dubrovniku, Babinom Kuku te ciljevima naše konferencije. Drugi dio je bio spot Oda radosti u izvedbi Ane Rucner, što se pokazalo kao pun pogodak. Poslije prezentacije postavljeno je niz pitanja (sigurnost u zemlji, povezanost Dubrovnika s ostalim zračnim lukama, mogućnost obilaska drugih gradova i održavanja edukacijskih događaja…).

Nakon toga je uslijedilo vijećanje radne skupine oko pola sata. Na naše veliko zadovoljstvo, mi smo dobili organizaciju konferencije i to jednoglasno. Naknadnim kontaktima smo utvrdili da su nam odmah na početku podršku dali članovi EURIPE, sadašnji predsjednik Jose Abuin Lopez, Christos Lionis, te John Wyn Jonnes. Nakon toga dobili smo i podršku Amerikanaca, te i ostalih članova radne skupine (Novi Zeland, Brazil, Kanada). Naglašeno je da smo konferenciju dobili jer se pokazalo da postoji velika potreba organizacije takve konferencije u našem dijelu svijeta. Samim tim dobili smo i veliku obavezu okupljanja kolega iz zemalja u okruženju.

Nakon toga je odlučeno da Tanja Pekez-Pavliško postaje članica WONCA Working Party Rural Practice. John Wyn Jonnes je od iduće godine predsjednik WONCA Working Party Rural Practice. Tanja Pekez-Pavliško je ušla u odbor za izradu dokumenta o položaju žena liječnica u ruralnim sredinama. Drugi zadatak koji je dobila je pisanje dokumenta o medicini rada u ruralnim sredinama.

U sljedećih nekoliko dana je uspostavljeno niz kontakata koji će nam pomoći ne samo u organizaciji konferencije nego i drugim aktivnostima (razgovor sa WONCA Working Party Women and Family Medicine).

I na kraju, htjeli bismo zahvaliti svima koji su do sada radili na pripremi ovog projekta, a sada nas čeka veliki posao opravdavanja povjerenja kojeg smo dobili na naš Dan neovisnosti.

Zagreb, 14.10.2012.

Tanja Pekez-Pavliško

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading