home Ida, reagiranja Idina kolumna

Idina kolumna

Drage kolege,

NAS OVAJ SUSTAV NASUŠNO TREBA.

NI UHAPSITI NAS NE MOGU kako se dolikuje – jer u tom “rudniku” nema tko tako krvnički raditi.

NAJKONTROLIRANIJI smo, NAJTRANSPARENTNIJI i dokazano NAJMARLJIVIJI (tri svjetska standarda pregleda) dio zdravstvenog sustava.

Kod nas NE POSTOJE liste čekanja.

Dok su domovi zdravlja i bolnice u proteklim razdobljima proizveli milione kuna duga koje saniraju porezni obveznici, svaka obiteljska ordinacija posluje bez ijedne kune minusa.

Dok drugi dijelovi sustava NIČIM OGRANIČENI troše kao pijani milijarderi, mi neprekidno radimo pod ograničenjima koja nam postavlja sustav.

Iz svojih prihoda plaćamo kazne ukoliko pacijentima dajemo više nego što im je dodijelio osiguravatelj.

Iako na sve strane optužuju obiteljske liječnike da su naštetili pacijentima načinom propisivanja lijekova, jasno je da ih je najviše oštetila zdravstvena administracija. Dajući bolničkom sustavu placet da NEKONTROLIRANO troši zdravstvene resurse – pa tako i lijekove, a istovremeno strogo ograničivši potrošnju svega, pa i lijekova u obiteljskim ordinacijama – stvorili su kaos u sustavu.

Obiteljski liječnici pacijentima ne mogu dati ni najpotrebniji lijek bez da plate kaznu – ukoliko su premašili od osiguravatelja dozvoljene granice potrošnje. Svi ostali liječnici u sustavu mogu propisivati NEOGRANIČENO, čak i medicinski nepotrebne lijekove, jer će se sva potrošnja bilježiti na račun obiteljskog liječnika.

To nije sustav – upozoravali su pet godina sve postojeće političke garniture zdravstvene vlasti obiteljski liječnici.

Rezultat svih apela upućenih ministarstvu i državnoj zdravstvenoj blagajni možemo vidjeti ovih dana u vidu progona nad obiteljskim liječnicima, u kojima prednjači sam vrh zdravstvene vlasti.

Novi nepovoljni ugovor koji obiteljska medicina treba sklopiti sa osiguravateljem za 2013. g., nudi nam se upravo ovih dana, znakovito ili ne – paralelno sa uhićenjima. Ugovor s osiguravateljem sadrži kazne ukoliko pacijentima dajemo previše uputnica, previše lijekova i previše bolovanja kad su bolesni. A u svakom indeksu potrošnje i dalje je sadržana potrošnja svih liječnika u sustavu…

Odgovaramo za “tuđa” bolovanja, “tuđe“ pretrage i“ tuđe“ lijekove…

Novčane kazne slijede automatski, bez da se utvđuje je li potrošnja medicinski opravdana u maksimalnim iznosima od 3.500 kuna.

Ustvari, prema novom ugovoru ukoliko zakinemo pacijenta za bolovanje i za troškove liječenja kao “nagradu“ dobivamo postotak od glavarine. Indeksacija u našim ugovorima je “mito” kojim nas zdravstvena vlast miti da ljudima uskraćujemo ona prava koja im ista ta vlast obećava u neograničenim količinama.

I ukoliko budemo radili “prema pravilima sustava“, koji je sve samo ne sustav, velike su šanse da svi završimo na sudu…

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading