home HZZO, Iz TISKA, PRIOPĆENJA Priopćenje IO KoHOM-a

Priopćenje IO KoHOM-a

Izjava ravnatelja HZZO-a dr. Siniše Varge, objavljena u Večernjem listu 24.2.2013. „Radnici, u dogovoru sa svojim liječnicima opće prakse, čekaju u niskom startu pa kad načuju da bi mogli dobiti otkaz, otvaraju bolovanje“ je netočna i neargumentirana te predstavlja izravno i neovlašteno uplitanje u nadležnost, stručnost, prosudbu i nadasve ljudski odnos svakog obiteljskog liječnika prema svom pacijentu.

Obiteljski doktori u Hrvatskoj svakodnevno pregledaju 50-100 pacijenata što je dva do tri puta više u odnosu na liječnike u zemljama Europske unije. Obiteljski liječnici usprkos toj činjenici jedini u sustavu nemaju liste čekanja. S druge strane svakodnevno susreću sve veći broj pacijenata koji rade, a ne primaju plaću, pacijenata koji ostaju bez posla, pacijenata koji dolaze u ambulante svojih obiteljskih doktora u teškom psihičkom stanju očajnički tražeći pomoć od posljednjih u nizu za koje još uvijek vjeruju da bi im mogli pomoći.

Mi kao predstavnici obiteljskih liječnika ne tražimo zahvale od nikoga za to što radimo 2 ili 3 puta više nego što nam to priznaje HZZO (a to je 35 pacijenata dnevno). Ne dopuštamo niti ćemo dopustiti da nas se naziva kriminalcima ili uništavačima hrvatskog gospodarstva. Svakodnevno pokušavamo pomoći svojim pacijentima, vodeći se isključivo pravilima medicinske struke i doktrine, svjesni da otvoreno bolovanje prema pozitivnim propisima RH neće i ne može spriječiti poslodavca da otpusti radnika. Ono što tražimo od svih u sustavu je barem malo dostojanstva prema radnicima, hraniteljima svojih obitelji, a i prema nama koji ih neposredno liječimo.

Zbog svega ovoga pozivamo predstavnike medija da provedu dan u našim čekaonicama i razgovaraju s našim pacijentima kako bi stvorili stvarnu sliku o problemima koje imaju ljudi na bolovanju, koji ostaju bez posla u ovoj teškoj situaciji, a ne da se vode isključivo statistikama i brojkama.

Takvim načinom moći će se dobiti bolji uvid u to kako je biti u koži obiteljskog doktora i kako je svaki dan odlučivati da li pomoći nekome tko je u teškom zdravstvenom stanju i otvoriti mu bolovanje, a pri tome se izložiti kažnjavanju HZZO-a i ugrožavanju vlastite egzistencije, ili se oglušiti na poziv u pomoć svog pacijenta, pa izbjeći kaznu HZZO-a i prozivanje da su kriminalci i rušitelji hrvatskog gospodarstva.

IO KoHOM-a

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading