home obavijesti, PRIOPĆENJA Novi sustav upućivanja

Novi sustav upućivanja

Drage kolegice i kolege!

Pozdravljamo sve aktivnosti usmjerene prema uvođenju reda u zdravstveni sustav s ciljem povećanja kvalitete zdravstvene zaštite i jačanja uloge obiteljskog doktora. Na novi sustav upućivanja imamo primjedbe, ali i konstruktivne prijedloge za poboljšanje modela upućivanja.

Prije implementacije novog načina upućivanja potrebno je osigurati nužne preduvjete. Jedan od tih preduvjeta je definiranje postupnika preoperativne obrade na razini cijele države kojih se SVI trebaju pridržavati. Isključivo na takav način će se pacijentima omogućiti jednostavno obavljanje pretraga na jednom mjestu uz izbjegavanje nepotrebne obrade.

Nužno je i izraditi smjernice za dijagnostiku, terapiju i praćenje kroničnih bolesti s kojima će biti upoznati pacijenti i kojih će se pridržavati SVI zdravstveni djelatnici.

Nužna je edukacija svih dijelova zdravstvenog sustava o novim pravilima rada, kako bi se točno definirala prava i obveze svih sudionika.

Nužna je edukacija svih – i pacijenata i svih djelatnika zdravstvenog sustava – da svaka usluga u zdravstvu KOŠTA i da je netko mora platiti. Ako racionalno trošimo i od ovo sredstava koliko imamo možemo puno napraviti za zdravlje naših pacijenata.

To je jedini način da se izbjegne da pacijenti doživljavaju obiteljskog liječnika kao policajca koji pacijentu uskraćuje lijekove i pretrage preporučene od kolega iz SKZ-a. Isključivo suradnjom i jasnom odgovornošću obiteljskih liječnika i kolega iz SKZ-a možemo zajednički kvalitetno brinuti o zdravlju naših pacijenata na zadovoljstvo svih.

Ines Balint

Predsjednica KoHOM-a

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading