home obavijesti Obavijest o radu odjela za Hitni prijem OŽB Vinkovci

Obavijest o radu odjela za Hitni prijem OŽB Vinkovci

ORGANIZACIJA ODJELA ZA HITNI PRIJEM

Odjel za Hitni prijem sastavni je dio bolnice organiziran tako da pruži visoki standard u pružanju hitne medicinske skrbi akutno oboljelima i ozlijeđenima koji dolaze sa širokim spektrom hitnih tegoba ,od minimalnih povreda do stanja koja ugrožavaju život. Dobra organizacija i timski rad u odjelu,primjereni prostorni uvjeti,educirano osoblje za pružanje širokog spektra hitnih usluga,komunikacija sa zajednicom umnogome doprinose ugledu i kvaliteti bolnice.

Organizacija skrbi o pacijentu u odjelu za HP temelji se na smjernicama koje su jedinstvene i u skladu sa smjernicama na svim bolničkim odjelima hitne medicine.

1.Prijem pacijenta i trijaža

2.Početna procjena i reanimacija

3.Detaljan pregled,laboratorijska i rtg dijagnostika

4.Opservacija i monitoring bolesnika

5.Siguran otpust bolesnika kući ili prijem u bolnicu

PRVI KONTAKT U ODJELU ZA HP – TRIJAŽA!

Pacijent u odjelu prvo susreće medicinsku sestru za trijažu koja će procijeniti njegovu hitnost na temelju glavne pacijentove tegobe. Australsko-Azijska ljestvica trijaže (ATS) je alat prihvaćen na nacionalnoj razini za sve odjele Hitne medicine koji osiguravaju da se pacijente primi u određenom vremenskom roku razmjerno s kliničkom hitnosti.

Ujedno je ATS korisna mjera za upravljanje podacima o bolestima,poduzetim mjerama liječenja,smrtnosti,potrošnji sredstava,vremenu liječenja,učinkovitosti i analiziranju ostalih parametara. Ponekad sestra može započeti tretman i prije pregleda liječnika.(npr prijevoj rane,imobilizacija,mjerenje tlaka, i sl.)

KOLIKO ĆE PACIJENT ČEKATI NA PREGLED?

Pacijenti se u odjelu za HP ne naručuju i vrijeme čekanja na pregled ne ovisi o vremenu dolaska. Vrijeme čekanja na pregled ovisi o hitnosti pacijentove glavne tegobe!

KAKO BOLESNIK DOLAZI U ODJEL ZA HITNI PRIJEM?

Liječnici obiteljske medicine ili Hitne medicinske pomoći smatrajući da je bolesniku potrebna bolnička skrb uputiti će bolesnika s uputnicom za bolničko liječenje na odgovarajući odjel. Svi hitni prijemi u bolnicu izuzev psihijatrijskih,ginekoloških i pedijatrijskih obavljat će se kroz odjel za hitni prijem gdje će pacijent biti pregledan,pozvan određeni specijalist koji će odlučiti o hospitalizaciji!

Svi bolesnici koji imaju nekakvo hitno i iznenadno stanje za koje misle da ugrožava njihov život ili teško narušava zdravlje i bez uputnice bit će primljeni na pregled!

Nitko zbog nedostatka uputnice neće biti vraćen bez pregleda liječnika jer bolesnik ima pravo na pogrešnu procjenu svog stanja.

OTPUST IZ ODJELA ZA HITNI PRIJEM

Nakon zbrinjavanja u odjelu za HP bolesnik može biti primljen na jedan od bolničkih odjela ili biti potpuno otpušten na dalje liječenje kod svog liječnika uz medicinsku dokumentaciju i upute o nastavku liječenja.

GDJE SE NALAZI ODJEL ZA HITNI PRIJEM?

Trenutno se odjel za hitni prijem nalazi u prostorima Hitnog internističkog prijema – zgrada Internog odjela. Prostori u glavnoj bolničkoj zgradi u prizemlju gdje će definitivno biti odjel za hitni prijem se renoviraju, a o promjenama ćemo vas pravovremeno obavijestiti.

TKO RADI U ODJELU ZA HITNI PRIJEM?

U odjelu rade liječnici specijalisti,stariji specijalizanti većine specijalizacija, posebno educirane više medicinske i srednje medicinske sestre i tehničari iz područja trijaže sa znanjima i vještinama oživljavanja i održavanja na životu Liječnici prema svojim kompetencijama nakon pregleda i nužne obrade bolesnika, mogu pozvati na konzilijarni pregled specijalistu ili odrediti dopunske pretrage prema algoritmima obrade.

Nakon dovršene obrade odlučuje se o otpustu bolesnika kući ili se prima na jedan od bolničkih odjela.

Poštovane kolege i kolegice!

Na ovaj način smo vas željeli upoznali sa organizacijom našeg odjela i načinom rada ,te pozvati na dobru i kolegijalnu suradnju na dobrobit naših zajedničkih pacijenata. Srdačno vas pozdravlja osoblje odjela za Hitni prijem!

v.d.voditelj odjela

mr.sci dr M.Petrović Lukačević

specijalist kirurg

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading