home HLK - KoHOM, reagiranja HLK uputila zahtjev za ispravak informacija u medijima

HLK uputila zahtjev za ispravak informacija u medijima

Hrvatska liječnička komora uputila zahtjev za ispravak informacija objavljenih u emisiji “Hrvatska uživo” dana 08. listopada 2013. godine.

Poveznica s člankom na službenim stranicama HLK

HRVATSKA RADIOTELEVIZIJA
n/p Glavne urednice HTV 1
gđe GORDANE MRĐEN
Prisavlje 3
10 000 Z A G R E B

PREDMET: ispravak objavljene informacije
– traži se –

Poštovana,

sukladno odredbi članka 40. Zakona o medijima, a u vezi informacija koje je u emisiji „Hrvatska uživo“, emitiranoj na Hrvatskoj radio-televiziji (HTV 1) dana 08. listopada 2013. godine, izjavila novinarka Nataša Škaričić, ovim putem, a u svrhu točnog informiranja javnosti, zahtijevamo od Vas da objavite slijedeće.

Izjave gđe Škaričić kako „…liječnici primaju mito da bi propisivali lijekove…“ i kako se „…Farmal odnosio na liječnike obiteljske medicine koji su primali mito da bi propisivali lijekove…“ potpuno su neprovjerene, neutemeljene i proizvoljne te bi se opravdano moglo zaključiti kako iste služe za obmanu javnosti i kreiranje negativne slike o obiteljskim liječnicima.

Ujedno, sukladno odredbi članka 40. stavka 4. Zakona o medijima, smatramo potrebnim skrenuti pozornost i na odredbu članka 28. Ustava Republike Hrvatske prema kojoj je svatko nedužan i nitko ga ne može smatrati krivim za kazneno djelo dok mu se pravomoćnom sudskom presudom ne dokaže krivnja. Upravo stoga, ističemo kako se u javnosti ne bi trebale davati paušalne izjave o „liječnicima koji su primili mito“, dok za to ne postoje odgovarajući dokazi (u obliku osuđujuće pravomoćne kaznene presude kako to predviđa Ustav Republike Hrvatske). No, čak i u slučaju postojanja osuđujuće pravomoćne presude, ističemo kako je kaznena odgovornost individualna odgovornost svakog osuđenog pojedinca, a ne odgovornost cijele grupe liječnika kako gđa Škaričić pokušava insinuirati. Konačno, a nadovezujući se na rečeno, ukazujemo i na odredbu članka 16. stavka  1. Zakona o medijima prema kojoj su mediji dužni poštovati privatnost, dostojanstvo, ugled i čast građana. Prejudicirajući nečiju kaznenu odgovornost bez postojanja pravomoćne osuđujuće presude, ne može se smatrati poštovanjem dostojanstva, ugleda i časti građana.

P r e d s j e d n i k
Hrvatske liječničke komore
Prim. Hrvoje Minigo, dr.med.

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading