home obavijesti Udžbenik „Obiteljska medicina“

Udžbenik „Obiteljska medicina“

Milica Katić, Igor Švab i suradnici

OBITELJSKA MEDICINA

knjiga-obiteljska-medicinaSvjetsko udruženje liječnika obiteljske medicine regija Europa izradilo je 2005. godine novu Europsku definiciju obiteljske medicine. Prema toj definiciji i naputcima dokumenta Europske smjernice za podučavanje – EURACT teaching agenda valjalo na nov način oblikovati temeljne nastavne sadržaje u kojima će se primijeniti moderna edukativna načela, potražiti zajednički zasadi i konvergencije razvoja liječničke struke i edukacije ali i opisati razlike koje su u pojedinim sredinama nastale nakon 1990. godine. Tako je zajedničkim naporima hrvatskih i slovenskih autora nastao ovaj moderan udžbenik za diplomsku nastavu.

Udžbenik je podijeljen u osam cjelina koja opisuju sadržaj rada u obiteljskoj medicini:

Uvodna razmatranja, Bolesti i zdravstveni problemi, Organizacija ordinacije, Komunikacija u obiteljskoj medicini, Metode rada, Cjelovito zbrinjavanje, Djelovanje u zajednici i Kvaliteta rada.

U svakoj tematskoj cjelini naveden je primjer iz prakse liječnika obiteljske medicine u rješavanju kojeg se studentu sustavno prikazuje specifičnost rada, tehnika, metoda i pristupa u obiteljskoj medicini. U dijelu udžbenika u kojem su posebice razmatrane najčešće bolesti i zdravstveni problemi u obiteljskoj medicini, primjeri bolesnika uključuju osim uobičajenog kliničkog pristupa (epidemiologije, dijagnosticiranja i liječenja bolesti) specifične zadatke liječnika obiteljske medicine u sveobuhvatnoj skrbi za bolesnika.

  • Godina izdavanja: 2013.
  • 516 stranica
  • Težina: 950 g
  • Uvez: Meki
  • ISBN: 978-953-297-486-7
  • Izdavač: Alfa d.d.

Udžbenik „0biteljska medicina“ autora prof.dr.sc. Milice Katić, prof.dr.sc. Igora Švaba i suradnika izašao iz tiska te je dostupan i na Interliberu.

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading