home Iz TISKA, kongres 2013 4. kongres KoHOM-a u medijima

4. kongres KoHOM-a u medijima

Pročitajte reportažu o 4. kongresu KoHOM-a objavljenom u magazinu PHARMABIZ

—————————————

Istaknuti tekst

—————————————

Prof. Richard Roberts, dr. med.,

dosadašnji Predsjednik Wonca World

Rich-RobertsKongres KoHOM-a omogućio je povezivanje obiteljskih liječnika iz Hrvatske, Europe i Sjeverne Amerike. Kongres je bio odlična kombinacija inspirativnih plenarnih prezentacija, dinamičnih interaktivnih radionica i ugodnih druženja. Obuhvaćen je široki raspon tema – šećerna bolest, trauma, upravljanje praksom te mnoge druge. Osobito motivirajuća bila je mogućnost sudjelovanja u posebnim Vasco da Gama edukacijama za nekoliko desetina mladih obiteljskih liječnika iz 34 zemlje, kojima je KoHOM djelomično subvencionirao troškove. Osobno sudjelujem u više od 30 međunarodnih konferencija godišnje. Moji kriteriji za uspješan kongres uključuju nadahnjujuće govornike, visokokvalitetna edukacijska predavanja, priliku za ostvarivanje novih i obnovu starih prijateljstava te ugodan boravak. Po svim navedenim kriterijima Kongres KoHOM-a bio je vrlo uspješan.

Komentar stanja u obiteljskoj medicini i primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Hrvatskoj

Imao sam čast posjetiti 6 ordinacija tijekom mog kratkog boravka u Hrvatskoj. Moja opažanja o primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Hrvatskoj temelje se na iskustvu koje sam stekao promatrajući rad obiteljskih liječnika te upoznajući ministre zdravlja i druge političke lidere u više od 60 zemalja. Obiteljski liječnici u Hrvatskoj rade izvanredan posao u teškim okolnostima. Kako bi nastavili obrazovanje ili završili specijalizaciju podnose velike žrtve, uživaju premalo poštovanja, imaju premalo resursa i potplaćeni su za usluge koje pružaju. Međutim, usprkos svim izazovima, obiteljski liječnici u Hrvatskoj vrlo su posvećeni svojim pacijentima te igraju vitalnu ulogu u očuvanju zdravlja stanovnika Hrvatske. Dobra je vijest što smatram da su pred hrvatskim obiteljskim liječnicima te njihovim pacijentima i čitavom Hrvatskom bolja vremena.

Temeljem mojih sastanaka s visokim hrvatskim dužnosnicima te drugim hrvatskim specijalistima i edukatorima, vjerujem da će obiteljska medicina u Hrvatskoj uskoro doživjeti renesansu. Ostatak svijeta osvijestio je činjenicu da je budućnost zdravstvene skrbi upravo primarna zdravstvena zaštita, osobito ako se sagledaju rastuće opterećenje i troškovi kroničnih (nezaraznih) bolesti. Hrvatsko vodstvo će vrlo skoro doći do istog zaključka. S velikim iščekivanjem ću promatrati drastični porast treninga, broja i usluga obiteljskih liječnika u Hrvatskoj tijekom narednih godina.