home CEZIH CEZIH: Kako osnovati grupnu praksu i zaposliti dodatnu sestru

CEZIH: Kako osnovati grupnu praksu i zaposliti dodatnu sestru

Poštovani kolegice i kolege.

HZZO je na svojim stranicama www.cezih.hr objavio u području za partnere načine stvaranja grupne prakse i dokumente koje treba predati u HZZO kako bi se ostvarilo dodatno financiranje svakog elementa.

U nastavku par pojašnjenja i nekoliko dokumenata namijenjenih korištenju

SAMO ZA ČLANOVE KoHOMa.

1a. Najbolje je zbog inspekcije rada da jedan član grupne prakse zaposli sestru sebi na puno radno vrijeme. U sestrinom ugovoru mora stajati da se zapošljava za grupnu praksu i da će rad obavljati na različitim radilištima obiteljske medicine članova grupne prakse, kao i na terenu kao sestra.

1b. Plaću po KU za sestru temeljem sredstava ostvarenih od HZZOa za tu namjenu NE MOŽEMO poštovati! Plaćamo onoliko koliko od HZZOa dobijemo novaca s putnim troškovima zajedno bruto 5700 (5000 bruto plus putni trošak 700kn). Poslodavac NIJE U OBVEZI plaćati putni trošak.

2a. Ako se članovi grupne prakse slože i daju izjave ovjerene od pojedinog člana i poslodavca sestre da se odriču uplaćivanja novca od HZZOa na svoj račun i pristaju da se sredstva direktno plaćaju onom članu koji ju je zaposlio – onda može plaćanje od HZZOa ići direktno na onog koji je zaposli.

2b. lošija varijanta zbog potrebe za fakturiranjem unaokolo petine troška plaće i putnih troškova jest da napravite aneks ugovora o grupnoj praksi u kojem se napiše da petinu bruto troškova sestre po ispostavljenim fakturama plaćaju ostali članovi onome koji ju je zaposlio. Obveza plaćanja najviše 10 dana od dostave računa, a po zahtjevu slanje e-pmailom PDFa plaće i troškova radi kontrole.

Primjeri načina rada kojima dodatna sestra/tehničar mogu unaprijediti djelatnost obiteljske medicine:

1. Zamjena za GO druge zaposlenice
2. Vođenje administrativnih poslova; rasterećenje druge med. sestre.
3. Provođenje preventivnih pregleda i mjerenja oportunim pregledanjem i mjerenjima svih pacijenata koji redovno dolaze u ordinaciju zbog drugih razloga.
4. Filtriranje rizičnih skupina pacijenata te posebno pozivanje istih na preglede radi ranog otkrivanja komplikacija kroničnih bolesti.
5. Terenski rad kroz kućne posjete sestre, previjanja u kući, uzimanje bioloških uzoraka.
6. Organiziranje, edukacija i provedba sustava savjetovališta za kroničnu bolest u svim ordinacijama grupne prakse.
7. Popunjavanje standardiziranih upitnika za pojedine skupine bolesnika ili bolesti kao što je npr. IPSS, KOPB upitnici (LFQ), MMRC, Mini mental score, Beck test depresija, anksioznosti i sl…prije pregleda liječnika.
————————-
KoHOM zadržava pravo na intelektualno vlasništvo i pravo na korištenje svih ovdje navedenih dokumenata i dopušta njihovo korištenje u vlastite poslovne svrhe samo svojim punopravnim članovima za svrhe za koje su namijenjeni.

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading