home Iz TISKA Iz medija: liječnika nikad više, ali i dalje nedostaju

Iz medija: liječnika nikad više, ali i dalje nedostaju

Zanimanje za koje se isplati namučiti: Samo ih Njemačka trenutno treba 2.500!

danas-net-hr

U Njemačkoj svake godine raste broj liječnika. No, strukovne udruge se unatoč tomu žale i navode da taj rast nije dovoljan. Medicinara nedostaje posebno u ruralnim područjima i siromašnijim gradskim četvrtima.
Mladi liječnici danas žele živjeti urbano, u sklopu nekog tima i bez previše stresa. Takav stav prema ima posljedice: u Njemačkoj istina nikad nije bilo toliko liječnika kao danas, no manjka ih tamo gdje nije atraktivno, u privatnim praksama na selu.

Usprkos porastu broja liječnika od 2,5 posto u odnosu na prošlu godinu, šef Savezne liječničke komore Frank Ulrich Montgomery, i dalje govori o ”nedostatku liječnika” u mnogim regijama Njemačke, piše Deutsche Welle.

U idućih pet godina trebat će 20 posto liječnika više

Prema navodima Komore, u narednih pet do deset godina, Njemačkoj će biti potrebno 20 posto više liječnika nego sada. I u pojedinim saveznim pokrajinama liječničke komore zvone na uzbunu. Tako se navodi podatak da bi u dogledno vrijeme u Bavarskoj svaka četvrta privatna ordinacija opće prakse mogla ostati prazna.

“Istina, to zvuči pomalo paradoksno“, kaže Max Kaplan, zamjenik predsjednika Savezne liječničke komore. ”Jer, već godinama se broj kolega povećava. S druge strane je opskrba medicinskim uslugama sve teža.”

Više na: http://danas.net.hr/svijet/lijecnika-nikad-vise-ali-i-dalje-nedostaju

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading