home obavijesti, PRIOPĆENJA Izvješće o radu povjerenstva za zaštitu prava pacijenata

Izvješće o radu povjerenstva za zaštitu prava pacijenata

IZVJEŠĆE O RADU
POVJERENSTVA ZA ZAŠTITU PRAVA PACIJENATA
GRADA ZAGREBA
U RAZDOBLJU OD 1. SIJEČNJA 2013. DO 31. PROSINCA 2013.

UVOD

Zakonom o zaštiti prava pacijenata („Narodne novine“, broj: 169/04, 37/08 – u daljnjem tekstu: Zakon) određeno je da se u cilju ostvarivanja i promicanja prava pacijenata u svim jedinicama područne (regionalne) samouprave osnuju povjerenstva za zaštitu prava pacijenata koja djeluju pri upravnim tijelima jedinica područne (regionalne) samouprave nadležnim za poslove zdravstva. U Gradu Zagrebu to je tijelo Gradski ured za zdravstvo.

Pročitajte cjeloviti tekst dokumenta: Izvjesce-o-radu-2013

grad-zagrebŽupanijska povjerenstva za zaštitu prava pacijenata imaju, dakle, zadaću ostvarivanja, odnosno zaštite i promicanja prava pacijenata na području svoje županije. Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata Grada Zagreba (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo) u tom je pogledu izrazito specifično jer štiti i promiče prava i interese daleko najvećeg broja hrvatskih pacijenata, pa i onih među njima koji formalnopravno nisu građani Grada Zagreba. Budući da, naime, u Zakonu nije precizirano mogu li, odnosno trebaju li, pacijenti svoje pritužbe i/ili predstavke slati povjerenstvu za zaštitu prava pacijenata „svoje“, odnosno županije u kojoj stalno borave ili povjerenstvu za zaštitu prava pacijenata županije u kojoj se nalazi zdravstvena ustanova u kojoj se liječe i na postupke čijih se zdravstvenih radnika odluče požaliti, našem se Povjerenstvu – na čijem se području nalazi daleko najveći broj zdravstvenih ustanova, i to, prema općoj ocjeni, najboljih i najuglednijih – razmjerno često obraćaju i hrvatski građani koji stalno ne borave u Gradu Zagrebu, ali u zdravstvenim ustanovama na području Grada Zagreba ostvaruju/nastoje ostvariti svoje pravo na pravodobnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu.

Naše je Povjerenstvo na ovu nedorečenost Zakona još prije tri godine službeno upozorilo nacionalno Povjerenstvo za zaštitu i promicanje prava pacijenata Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: nacionalno Povjerenstvo), ali do pojašnjenja Zakona u tom pogledu ni do danas nije došlo. Povjerenstvo je, stoga, i u izvještajnom razdoblju službeno postupalo ne praveći apsolutno nikakvu razliku u tretiranju podnositelja zaprimljenih pritužbi i predstavki prema tome jesu li oni – ili osobe u čije su nam se ime, kao njihovi opunomoćenici, obratili – formalnopravno građani Grada Zagreba ili se u zdravstvenim ustanovama na području Grada Zagreba – kako u onima u sustavu javnog zdravstva, tako i u privatnim – „samo“ povremeno ili redovito liječe…

__________________________________

Izdvojeni dio (Stranica 12):

“Kada je, pak, riječ o stručnoj suradnji u neposrednoj zaštiti prava i interesa pacijenata koji mu se obraćaju, Povjerenstvo najvažnijom drži svoju već uhodanu suradnju s čelnicima Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, s gospođom Ines Balint, dr. med. spec., s gospođom Vesnom Potočki Rukavina, dr. med. spec., i s gospodinom Mariom Malnarom, dr. med. spec.; s uvijek suradljivom dužnosnicom HZZO-a gospođom Natašom Milanković; s predstojnikom Zavoda za dječju stomatologiju Stomatološkog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Ilijom Škrinjarićem, dr. stom., s predsjednikom Hrvatskog društva za dječju i preventivnu stomatologiju doc. dr. sc. Hrvojem Jurićem, dr. stom.; s vodećim hrvatskim forenzičnim psihijatrom prim. dr. sc. Miroslavom Goretom, dr. med.; s ravnateljicom Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu dr. sc. Marijom Zavalić, dr. med., i s njenim dvjema najbližim suradnicama, mr. sc. Gorankom Škeva, dr. med., i gospođom Vesnom Polak, dipl. iur.; te s iznimno vrijednim mladim članicama i članovima Grupe za zaštitu prava pacijenata Pravne klinike Pravnog fakulteta u Zagrebu na čelu s njihovom 12akademskom mentoricom mr. sc. Sunčanom Roksandić Vidlička, dipl. iur.; te s još nekoliko svojih povremenih, kako ih najradije zahvalno nazivam, „dragovoljnih vanjskih članica i članova Povjerenstva“.

__________________________________

Pročitajte cjeloviti tekst dokumenta: Izvjesce-o-radu-2013

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading