home NAJAVE, obavijesti, PRIOPĆENJA Upute o radu na poplavljenim područjima

Upute o radu na poplavljenim područjima

Poštovani kolegice i kolege.

Zbog izbjeglog stanovništva iz poplavljenih područja očekivana je veća potreba za zdravstvenom skrbi posebno primarne zdravstvene zaštite, liječnika obiteljske medicine, pedijatara. Naši sugrađani su svoje domove napustili spašavajući goli život, bez osnovnih dokumenata, lijekova, povijesti bolesti…

Upute kolegama koji skrbe za stradalnike:

1. Svakog pacijenta bez dokumenata identificirajte: ime, prezime, datum rođenja i po tom postupajte. Recite i ljekarnama. Ako nisu u dobrom kontaktu pitajte poznanike.

2. HZZO je u postupku za uvođenje posebnog oslobođenja participacije s novom šifrom na rp i up. Predlozio sam da prošire i na doplatu za lijekove i pelene tj. ortopedska pomagala. Doznake pišite ako treba, nebitno kad su ti pacijenti zadnji put podigli pomagalo. Bolovanja ćemo rješavati kasnije.

3. Ako pacijent ne zna koje lijekove uzima i nema podatke potreban je kompletan pregled i oprez pri propisivanju! Ne vodite se bojama tableta ako niste sigurni. Za pacijente koji su mentalno dobro možete koristiti internet slike kutija za lijekove kad reducirate izbor mogućih. Opet napominjem, OPREZ! Za teže slučajeve dogovorite hospitalizaciju i obradu sa samom bolnicom – Vukovar, Vinkovci, Slavonski Brod, Nova Gradiška – ne puštajte da ljudi sami idu ako su psihički nestabilni ili zdravstveno loše!

4. Sva potrošnja će bit izuzeta iz praćenja (opravdana). Nebitno je kad je tko podigao lijek ili doznaku. Kasnije ce se rješavati problemi.

5. Preglede upisujete kao OM197, pregled u dežurstvu radi praćenja od hzzoa i nas samih. Ak šaljete sestru u kuću za takve slučajeve isto za sada pa uz to ako je drugih DTPa bilo može i to.

6. Kasnije će trebati posebna pomoć u odjeći i ostalom kad se stanovništvo bude vraćalo kući, na Kongresu ćemo skupljati, ali i u svakom uredu Crvenog križa i drugih organizacija i Udruga. Volonterski rad je isto potreban. Dajte ovom narodu jedan dan vašeg vremena radom u lokalnom Crvenom križu.

7. KoHOM (10,000 kn) i Hrvatska lijecnicka komora (100,000 kn) su financijski pomogli preko uplate Crvenom križu, a pomoć će se nastaviti. Posebno u obnovi područja i ordinacija. Na webu imate žr za pomoć pa pomognite koliko tko može.

8. Molimo kolege iz županije Vukovarsko Srijemske da se jave meni i dr. Ban Jadranki ako se žele javiti za dodatni rad liječnika kad i gdje bude potrebno. Moj mobitel 091 7357572, Dr Jadranka Ban 98 1831 280

Bog nam svima pomogao. Svi znaju da političari to nisu učinili, a trebali su.

Na zloupotrebe se neće gledati s nikakvim olakšicama!

Mario Malnar