home PRIOPĆENJA, reagiranja Priopćenje: “Zašto želite otjerati liječnike?”

Priopćenje: “Zašto želite otjerati liječnike?”

Vukovarsko-srijemska županija

Priopćenje za medije
Vinkovci, 15.7.2014.

Poštovani,

Danas smo održali konferenciju za medije ispred zgrade Vukovarsko srijemske županije u Vinkovcima.

Na njoj smo istaknuli:

– da smo županija s najmanje liječnika PZZa po stanovniku

– da naše probleme u radu dijelimo samo s našim pacijentima, običnim građanima, jer županijski političari se ne liječe kod “običnih” doktora i stomatologa…oni idu kamo žele…preko reda pa ih za nas ostale nije briga.

– da je problem u našem radu nastupio kad je Ustavni sud početkom godine ukinuo obvezu županija da sredstva usmjeravaju za najam prostora i razvoj primarne zdr. zaštite putem Domova zdravlja, što nikad nisu činili, a ne čine ni danas. Nakon toga županijska pročelništva za zdravstvo su naložila domovima zdravlja da nam naplate što veći iznos najma prostora i opreme, a oni su dostavili ugovore u kojima stoje da sami mogu odrediti cijenu kada i koliko žele – što je neprihvatljivo.

– da je sama ideja da županije kroz sustav koncesija brinu o primarnoj zdravstvenoj zaštiti doživjela potpuni poraz jer nikad ništa nisu investirali u koncesijsku djelatnost, a prvom su prilikom krenuli u pokušaj uvođenja dodatnih parafiskalnih nameta s ciljem popunjavanja rupa u proračunu.

– da većinu primarne zdravstvene zaštite u RH i našoj županiji provode privatnici u koncesiji (oko 80%) koji nisu na tržištu usluga – a što to znači u odnosu na DZ i bolnice? – imamo ograničene prihode, sami odgovaramo za sve troškove i pogreške svojom i imovinom naših obitelji (DZove i bolnice redovito desetljećima sanira država); nitko od nas ne kasni s plaćanjem obveza, plaća, poreza i doprinosa (bolnice kasne za lijekove i 200+ dana, ljekarnama HZZO kasni 190+ dana i sl). Investiramo sami u opremu, znanje i najčešće tuđe prostore – poput kardiologa u bolnici koji bi od plaće kupovao EKG aparat. Tijekom izvanrednih situacija kao što su to bile poplave, sudjelovali smo u neposrednoj zaštiti i pomagali direktno naše sugrađane na terenu – za to ovih dana dobijamo nagradu u vidu novih, neutaživih nameta lokalne politike.

– da godišnje u našoj županiji oko 3 mil kuna uzimaju od nas od koncesijskih naknada (obiteljska medicina, dentalna medicina, laboratorijska djelatnost, ginekologija, pedijatrija i njega u kući) – od čega su povremeno financirali uprave domova zdravlja; a naše najamnine Domovima zdravlja su upitno plaćali i to bez poreza.

– da su naši prostori u vlasništvu županije/DZ-a većinom neadekvatni za rad – do sada nismo doživjeli nikakve investicije u edukaciju, opreme i ordinacije koncesionara, kako onih u domskim prostorima, tako onih u privatnim, iako po Ustavu i zakonima moraju skrbiti o cijeloj PZZ – dodatna decentralizirana sredstva su samo za “njih” a ne za sve provoditelje zdr. zaštite i za pacijente.

– da Savjet za zdravlje županije u prošlom mandatu nije napravio ništa – unatoč traženju njegovih članova. Sada u njegovom članstvu nema predstavnika obiteljske medicine, koja je najvažnija za preventivni rad u županiji. Slično je i u drugim županijama i Gradu Zagrebu – mjesta se uglavnom popunjavaju politički, pogotovo ako se honoriraju. Mi bi se takvih honorara odrekli.

– da posljednjih tjedan dana dobijamo od DZova “čudne” zahtjeve – pokušavaju naplatiti zakupnine onim timovima koji su izmješteni van prostora DZa – npr. ambulante mjesta Privlaka čija dva tima rade u prostorima općine; Trpinja također. gdje DZi samo žele “oteti” što više novca. Poseban primjer su i naši doktori i sestre heroji s poplavljenih područja – pod naredbom županije, DZ Županja im po naredbi županije mora pokušati naplatiti “nagradu” – vjerojatno za dosadašnju požrtvovnost i svoj rad. Trošak se pokušava naplatiti retrogradno uz ucjenu protjeravanjem iz prostora za rad ukoliko ne pristanemo na sramotne uvjete ugovora.

– da mi svi u PZZ-u radimo preko normativa 2-3 x više; kod nas nema čekanja, a sad kad je u bolničkom sustavu vrlo teško, a pacijenti nas trebaju više nego ikada!

– da ćemo morati smanjiti ili dijelom zaustaviti rad u našim djelatnostima.

– da za 1.500,00 kn koliko dodatno traže uz već postojeće plaćanje koncesijske naknade mi bi mogli napraviti (a nećemo moći):

  • 52 kontrolna pregleda ili
  • 25 prvih pregleda ili
  • 20 kućnih posjeta ili
  • 156 uzimanja bioloških uzoraka od pacijenata ili
  • 31 postupak postavljanja nazogastrične sonde umirućem bolesniku ili
  • 26 krioterapija promjena na koži ili
  • 15.5 ispiranja debelog crijeva kod pacijenata sa zatvorom crijeva ili
  • 17.5 ispiranja želuca kod otrovanja ili
  • 31 inciziju gnojnih procesa kože i potkožja….

Naš kratkoročni prijedlog koji smo uputili vijećnicima županijske skupštine:

Predlažemo Skupštini da donese zaključak/odluku o smanjenju koncesijske naknade na nula kuna za sve liječnike, koncesionare primarne zdravstvene zaštite, te odluku/naredbu Domovima zdravlja da koncesionari korisnici njihovih prostora mogu plaćati zakupninu od najviše 1250kn s PDVom, čime bi financijsko opterećenje timova ostalo jednako kao i ranije. Također je potrebno izraditi kriterije umanjenja troškova za one koji investiraju u svoje znanje, vještine, prostor i opremu.

Dugoročni prijedlog: treba ukinuti koncesije u javnom zdravstvu jer nisu donijele ništa dobroga, a otežale su život i rad svim sudionicima u zdravstvu.

Privitak: Zahtjev za dopunom dnevnog reda Skupštine Županije VU-SRI 15 7 2014

S poštovanjem,

Mario Malnar, dr.med. SOM (spec. obiteljske medicine)
član IO KoHOMa,
potpredsjednik Hrvatske liječničke komore.
mob: 091 735 7572,
email: ordinacija.mario.malnar@gmail.com

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading