home kongres 2014, PRIOPĆENJA Održan peti kongres KoHOM-a

Održan peti kongres KoHOM-a

Glavne teme kongresa Kohoma – bolesti dišnih putova i arterijska hipertenzija
(Autor: Ines Balint, dr. med. spec. obiteljske medicine Predsjednica KoHOM-a)

kongres-kohom-2014

Peti kongres Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) održan je od 22. do 25.5.2014. u Šibeniku pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, predsjednika Sabora Republike Hrvatske te Ministarstva zdravlja uz više od 750 sudionika.

Svečano otvaranje su svojom nazočnošću uveličali izaslanik predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. Izet Aganović, predsjednik Asocijacije liječnika obiteljske medicine Jugoistočne Europe dr. Ljuben Šukriev, predsjednik Hrvatske liječničke komore prim. dr. Hrvoje Minigo, prof. dr. Biserka Bergman Marković u ime Društva nastavnika opće obiteljske medicine i dr. Dragan Soldo kao predstavnik Hrvatskog društva obiteljskih doktora. Pozdravna pisma Hrvatskog Sabora – Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, Hrvatske udruge bolničkih liječnika i Hrvatske udruge patronažnih sestara pročitane su na svečanom otvaranju kongresa. Tadašnji ministar zdravlja prof.dr. sc. Rajko Ostojić se kratko pridružio sudionicima kongresa drugi dan.

Uvodno predavanje je održao dr. John Wyn-Jonnes, predsjednik Radne grupe za ruralnu medicinu WONCA-e (Wonca Working Party on Rural Practice). U svom izlaganju istaknuo je posebnosti ruralne medicine koja nije atraktivna mladim liječnicima, liječnici u ruralnim sredinama su udaljeni od velikih medicinskih centara, rade samostalno u slabije naseljenim područjima, s često socijalno ugroženim skupinama ljudi. U budućnosti se mora ojačati taj sektor, jer je iskustvo pokazalo da bolje zdravlje stanovništva postižu one zemlje koje su ojačale svoju obiteljsku, a posebno ruralnu medicinu. Posebno je istaknuo Hrvatsku koja je iznjedrila velikana javnog zdravstva dr. Andriju Štampara, te je u svom izlaganju često citirao njegove misli.

kongres-kohom-2014-s2

Glavne teme kongresa bile su bolesti dišnih putova i arterijska hipertenzija, a obzirom da mnogo kolega skrbi i o djeci, prisustvovali smo i maloj školi pedijatrije. Održane su radionice spirometrije i dijagnostičkog UZV u obiteljskoj medicini, već tradicionalna radionica inkontinencije, kompresivne terapije, fizikalne terapije u obiteljskoj do Yumeiho terapije, hitna stanja u respiratornim bolestima i tumačenja snova. 

Od respiratornih bolesti predavanjima su obuhvaćeni alergijski rinitisi, infekcije gornjih dišnih putova, laringitisi, pneumonije, astma i KOPB, nove smjernice i novi dijagnostički postupci, kao što je kapnovolumetrija. Predavanja su uz uobičajenu problematiku respiratornog sustava istaknula posebnosti u dječjoj dobi. Sve je popraćeno radionicama pod nazivom Male tajne praktične pulmologije i spirometrija.

Hipertenziju – kruh naš svagdašnji obradili su zajednički kolege specijalisti obiteljske medicine s bolničkim kolegama. Svima nam je cilj postići normotenziju u naših bolesnika kako bi se smanjio kardiovaskularni rizik i poboljšala njihova kvaliteta života. Posebno je obrađen problem oralnih antikoagulansa, njihove nuspojave, te pojava novih farmakoloških preparata.

U liječenju oboljelih od šećerne bolesti svakodnevno se javljaju novi lijekovi i nove preporuke za rano otkrivanje, dijagnostiku i liječenje. Individualni pristup bolesniku imperativ je liječenja i kvalitetne zdravstvene skrbi oboljelih. 

Kako raditi s gluhoslijepim osobama pokazao nam je dr. Ivica Cvetković, a nadasve drage gošće specijalistice pedijatrije bile su dr. Tatjana Lesar, koja je obradila gastrointestinalne simptome alergije na hranu i celijakiju, a dr. Andrijana Bošnjak Lazarić bol u trbuhu.

Kroz “Šuma propisa i propusta u obveznom osiguranju od odgovornosti liječnika” vodio nas je Andrija Stojanović iz tvrtke Certitudo – službeni savjetnik HLK.

kongres-kohom-2014-s3

Naši gosti, predstavnici zdravstvenog centra CASAP iz Španjolske, Antoni Peris, liječnik obiteljske medicine i Alma Brugues, specijalizirana medicinska sestra, predstavili su inovativna rješenja u organizaciji rada kojom se postiže bolja učinkovitost i proširuje spektar rada primarne zdravstvene zaštite, poput strukturiranog sestrinskog protokola kojeg medicinske sestre upotrebljavaju pri pregledu pacijenata s akutnim jednostavnijim zdravstvenim problemima, posebnim administrativnim rješenjima za prijem i trijažu pacijenata (centralni telefonski broj za naručivanje na pregled liječniku za cijelu Kataloniju, posebno obučeni nezdravstveni djelatnici za trijažu na telefonu), informatička rješenja koja prate i olakšavaju primjenu. Uz još brojna inovativna rješenja, rasteretili su rad liječnika „nepotrebnog“ administriranja i stvorili dodatno vrijeme te proširili usluge koje pružaju liječnici obiteljske medicine u sustavu poput grupne prakse, kao što su UZV, endoskopije, ergometrija, retinografija i mjerenje očnog tlaka, EMNG, holter EKG i dr.

Kao i na dosadašnjim kongresima u radu je aktivno sudjelovalo 10 specijalizanata obiteljske medicine iz zemalja Europe (Španjolska, Finska, Luxemburg, UK, Turska) i Sjedinjenih Američkih Država (strani specijalizanti su bili gosti KoHOM-a, a u sklopu Vasco de Gamma pokreta WONCA EUROPE). Za njih su organizirane radionice na engleskom jeziku.

Svi edukativni sadržaji bili su, unatoč sunčanom vremenu, izuzetno dobro posjećeni. No, osim radnog dijela bilo je puno prilika za opušteno druženje s kolegama. Članovi udruge „Promjene“ su već tradicionalno svako jutro vježbali pod vodstvom dr. Magdalene Nardelli.

I na kraju, ali ne manje važno, društveni život je bio vrlo interesantan (karaoke zabava, koncert iznenađenja Gorana Karana, ručak u dalmatinskom selu, svečana večera) tako da je uz edukativni dio svatko i u društvenom dijelu kongresa mogao pronaći nešto za sebe.

Organizacijski odbor na čelu s dr. Tanjom Pekez Pavliško kao predsjednicom kongresa i dr. Ines Balint kao predsjednicom KoHOM-a zahvaljuje svim poslovnim partnerima koji nas već 5 godina prate i čija nam je potpora omogućila kvalitetan rad, kao i tvrtki Conventus Credo, našim stalnim suradnicima čijim je zalaganjem organizacija kongresa bila na visokom nivou.

Posebno mi je zadovoljstvo pohvaliti i djelatnike Solarisa koji su iznimnim trudom omogućili da maksimalno uživamo u ljepotama njihovog hotelskog kompleksa.

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading