home Ministarstvo zdravstva, PRIOPĆENJA MIZ- Očevidnik o drogama i psihotropnim tvarima u elektronskom obliku

MIZ- Očevidnik o drogama i psihotropnim tvarima u elektronskom obliku

U Zagrebu, 27.11.2014

MINISTARSTVO ZDRAVLJA
Ksaver 200a, 10000 Zagreb, Hrvatska
Siniša Varga, dr.med.dent.spec-ministar

Predmet: Očitovanje

Pročitajte originalni dokument MIZ- Očevidnik o drogama i psihotropnim tvarima u elektronskom obliku

Poštovani,

Obzirom na završeni postupak informatičkog povezivanja ugovornih ordinacija primarne zdravstvene zaštite i ljekarni putem sustava CEZIH-a, javlja se potreba ukidanja nekih od preostalih korištenih obrazaca u papirnatom obliku.

Molimo stoga Vaše očitovanje na slijedeća pitanja:

Temeljem članka 108. stavka 3. Zakona o lijekovima dana 28.06.2013. donesen je novi Pravilnik o mjerilima za razvrstavanje lijekova te o propisivanju i izdavanju lijekova na recept te je u čl. 9., 12., 29., uređeno korištenje obrasca Posebnog recepta te evidentiranje njihovog izdavanja kroz tzv. Očevidnik o drogama i psihotropnim tvarima. Obzirom da navedeni propis, kao uostalom i Pravilnik o načinu propisivanja i izdavanja lijekova na recept u čl. 14., st. 4., ne utvrđuju oblik u kojem se vodi takav očevidnik, osim utvrđenog člankom 23., st. 2. Zakona o liječništvu, molimo da se očitujete da li se Očevidnik o drogama i psihotropnim tvarima vodi u elektronskom obliku (kako je to rješeno u svim licenciranim programskim rješenjima) ili postoji potreba paralelnog vođenja iste evidencije i u papirnatom obliku ?

Obzirom da se od 10.11.2010.. u elektronskoj komunikaciji putem sustava CEZIH-a između ordinacija PZZ i ljekarni, korištenjem HL7 protokola, precizno vodi evidencija o tako izdanim receptima i lijekovima, molimo da se ukinu odredbe iz čl. 30. Pravilnika o mjerilima za razvrstavanje lijekova te o propisivanju i izdavanju lijekova na recept te se i takvi recepti, kao što je to već učinjeno za ponovljive, neponovljive i ograničene recepte. Smatramo da u slučaju potrebe za provjerom propisivanja i izdavanja takvih lijekova postoji mogućnost provjere kroz “log datoteke” CEZIH-a i kod proizvođača licenciranih programskih rješenja, kako u ordinacijama PZZ tako i u ljekarnama.

Smatrajući ovo doprinos smanjenju troškova u zdravstvenom sustavu i preciznijoj regulaciji propisivanja i izdavanja lijekova na recept, nadamo se da ćete uvažiti naše prijedloge.

Na znanje:

1. HZZO-direkcija
2. HLK

S poštovanjem,

Ines Balint dr. med. spec. obiteljske med.
Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading