home HZZO, PRIOPĆENJA Pravo roditelja na bolovanje u slučaju hospitalizacije djeteta

Pravo roditelja na bolovanje u slučaju hospitalizacije djeteta

Zagreb, 08.12.2014

HZZO Direkcija
Zagreb, Margaretska 3
v.d. ravnateljica HZZO-a
Tatjana Prenđa Trupec, mag.ing.el.MBA

Predmet: Pravo roditelja na bolovanje u slučaju hospitalizacije djeteta

Pročitajte originalni dokument Pravo roditelja na bolovanje u slučaju hospitalizacije djeteta

Poštovana,

Molim pojašnjenje prava roditelja na bolovanje u slučaju hospitalizacije djeteta kad se ne radi o malignoj bolesti i srodnim stanjima. Molim da razjasnite termin „srodna stanja“. Često se u praksi susrećemo s dilemom prava roditelja na bolovanje kad se ne radi o malignoj bolesti djeteta ali se radi o težoj bolesti ili ozljedi i dijete se nalazi na bolničkom liječenju. Navodim konkretan primjer: dijete staro 16 godina ozlijedilo se na tjelesnom odgoju, ima prijelom obje nadlaktice i iščašenje oba ramena, na bolničkom je liječenju, ima gips na obje ruke u položaju s uzdignutim rukama iznad glave. Jasno je da dijete ne može samo niti piti, niti jesti, a o fiziološkim potrebama i kupanju da niti ne navodim. Prema PRAVILNIKU O UVJETIMA I NAČINU OSTVARIVANJA PRAVA IZ OBVEZNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA roditelj nema pravo na bolovanje.

Smatram da roditelj mora imati pravo na bolovanje u slučaju hospitalizacije djeteta , a ne samo u slučaju maligne bolesti i srodnih stanja. Formulacija prava iz sadašnjeg Pravilnika dovodi do brojnih problema u praksi obzirom da izabrani liječnici osporavaju pravo roditeljima na bolovanje kako bi izbjegli sankcije i novčane kazne kršenjem članaka navedenog Pravilnika, ako pacijenta uputimo po prigovoru ovlaštenom doktoru čeka se rješenje 15 dana a roditelji nemaju vremena čekati. Mislim da nije uopće potrebno navoditi u kojem stanju se nalaze roditelji bolesnog djeteta(ozljede, meningitis, astma, upala pluća….) i kakva je njihova radna sposobnost.

Predlažemo da se do promjene Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja koji će detaljnije razraditi ovu problematiku uvede obveza kontrolora Zavoda da individualno odobravaju bolovanje temeljem povijesti bolesti bolničkog doktora u roku od 3 dana. Molim Vaš stav o navedenoj problematici i prijedlogu rješavanja.

Hvala, s poštovanjem
Ines Balint dr.med.spec.obiteljske med.

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading