home PRIOPĆENJA Priopćenje za medije

Priopćenje za medije

Zagreb, 18.05.2015.

U aktualnoj raspravi o Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Zakonu o zdravstvenom osiguranju liječnici primarne zdravstvene zaštite (PZZ) okupljeni u KoHOM-u (Koordinacija hrvatske obiteljske medicine) zalažu se za to da se ordinacije primarne zdravstvene zaštite u Domovima zdravlja daju u koncesiju kako bi se pacijentima osigurala kvalitetnija skrb, a obiteljskim liječnicima omogućilo da budu stup sustava zdravstvene zaštite umjesto da odlaze u inozemstvo i povećaju ionako alarmantnu brojku odljeva liječnika.

Otkako je uveden novi model ugovaranja za PZZ (primarnu zdravstvenu zaštitu), Domovi zdravlja su se našli u nezavidnoj situaciji. Imaju neuređene i neopremljene ambulante, zdravstvene radnike koje ne stimuliraju na rad i koje godinama ograničavaju u odlascima na usavršavanje, nagomilanu administraciju u upravama i posve nefunkcionalno upravljanje novcem. Istodobno liječnici obiteljske medicine svakodnevno dobivaju ponude za odlazak u inozemstvo (Englesku, Irsku, Njemačku, Švedsku i Dansku). Mnogi su se već odlučili otići ukoliko im se ne dopusti da se maknu od Domova zdravlja koji im ne dopuštaju razvoj u struci i napredovanje te ne plaćaju njihov vrlo zahtjevan rad.

Dok se financijske dubioze Domova zdravlja zadnjih godina saniraju milijunima kuna poreznih obveznika, privatnici-koncesionari obiteljske medicine koji su u ugovornom odnosu s HZZO-om, sve svoje obveze prema svima plaćaju na vrijeme, nemaju ni kune duga (jer im dug ne bi imao tko sanirati), opremaju svoje ordinacije, proširuju dijapazon usluga koje pružaju pacijentima i stalno se dodatno usavršavaju.

Privatni liječnici primarne zdravstvene zaštite koji su u koncesiji, u ugovornom odnosu sa HZZO-om, sami odlučuju kako će raspolagati novcem, koliko će uložiti u opremanje ordinacija, edukacije i usavršavanje, plaće djelatnika. A ako imaju opremljenije ordinacije, pružaju bolje usluge pacijentima.

Maliciozno je plašiti stanovnike RH (naše pacijente) s privatizacijom zdravstva i posljedičnim naplaćivanjem zdravstvenih usluga te situacijom da se onaj tko nema novca neće ni moći liječiti. I sada je više od 70% ordinacija primarne zdravstvene zaštite privatno (u koncesiji) i velika većina pacijenata niti ne zna da li je njihov izabrani liječnik privatnik ili zaposlenik Doma zdravlja. Liječnici u 30% ordinacija koje su u vlasništvu Domova zdravlja samo u rijetkim slučajevima ostaju duže godina u obiteljskoj medicini, daju otkaze i odlaze ili u bolnice, ili u posljednje vrijeme van zemlje. Trenutno je više od 400 ordinacija u Hrvatskoj bez liječnika obiteljske medicine što znači da Domovi zdravlja baš i nisu uspješni u osiguravanju onog što su trebali osigurati, a to je zdravstvena zaštita u svim dijelovima zemlje. Pružanje mogućnosti i zaposleniku Doma zdravlja da postane privatnik je jedan od načina da ga se zadrži i u zemlji i u obiteljskoj medicini.

Liječnici obiteljske medicine okupljeni u KoHOM-u podržavaju sadašnje prijedloge izmjena zakona (uz upozorenja na one izmjene koje smatraju pogrešnima i štetnima) i nadaju se da će se s njima nastaviti u skladu s prijedlozima koje su iznijeli. Iz brojnih kontakata koje imaju zaključuju kako sadašnji ministar zdravstva, prim. Siniša Varga, ima veliku podršku liječničke struke kakvu nije imao niti jedan dosadašnji ministra zdravstva. Žele mu uspjeh kako bi zajedno postali još bolji pomagatelji onima kojima je najteže te kako bi zadržali hrvatski zdravstveni sustav među najboljima u svijetu.

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading