home HZZO, NOVOSTI, PRIOPĆENJA KoHOM podržava projekt edukacije i opremanja ordinacija obiteljske medicine iz EU fondova

KoHOM podržava projekt edukacije i opremanja ordinacija obiteljske medicine iz EU fondova

Priopćenje za medije Koordinacije udruge liječnika hrvatske obiteljske medicine (KoHOM)

KoHOM podržava projekt edukacije i opremanja ordinacija obiteljske medicine iz EU fondova

Izuzetno smo zadovoljni što je naš tri godine star prijedlog stimulacije liječnika s ruralnih područja i opremanje ordinacija kroz projekte financirane iz EU fondova naišao na potporu Ministarstva zdravlja. KoHOM-ov prijedlog istaknut je kao imperativ za razvoj ruralne medicine 2012. g. na sastanku radne skupine Svjetske organizacije obiteljske medicine (WONCA) za ruralnu medicinu u Pagu, kao i 2015. g. na našem svjetskom kongresu ruralne medicine u Dubrovniku te na raznim stručnim sastancima. Godinama ističemo nužnost uvrštavanja stavke za opremanje ambulanti u naše ugovore s HZZO-om, a napravili smo i nekoliko studija isplativosti. Vjerujemo da će bolja opremljenost ordinacija, kao i raspisivanje specijalizacija obiteljske medicine, doprinijeti usporavanju odljeva mladih liječnika u zemlje Europske unije te stimulirati zapošljavanje liječnika u područjima RH kojima nedostaje zdravstvenih djelatnika.

No, otvorenim ostaje pitanje zašto je raspisan natječaj za samo pet specijalizacija iz obiteljske medicine ako znamo da nam nedostaje više od 200 obiteljskih liječnika?! Nadamo se da je to samo prvi dio natječaja te da će na jesen uslijediti nastavak. Šteta je da našu specijalizaciju, koja je usklađena s europskim standardima, ne završi što više liječnika zaposlenih u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, jer samo uz kvalitetno educirane stručnjake možemo očekivati i dovršenje reforme zdravstva nakon koje će se 80-90% osiguranika liječiti u ambulantama obiteljskih liječnika, a bolnice i klinike će imati puno više vremena i sredstava za dijagnostiku i liječenje težih bolesnika.

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading