home NOVOSTI, PODRUŽNICE KoHOMA-a Riječki hospicij obilježio treću godišnjicu osnutka

Riječki hospicij obilježio treću godišnjicu osnutka

Preuzeto s portala KoHOM Primorsko-goranske Županije

U riječkom Hospiciju “Marija Kozulić“ obilježena je danas treća godišnjica njegova rada, te dvadeseta obljetnica postojanja Udruge „Nada“ koja okuplja žene operiranih grudi.

Riječki hospicij prva je (i još uvijek jedina …) ustanova palijativne zdravstvene skrbi u Republici Hrvatskoj.

koho-pgz-hospicij3

Njegov osnivač je Caritas Riječke nadbiskupije, a suosnivači Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija.

Na poziv ravnateljice Hospicija, s. Danijele Orbanić, svečanosti je prisustvovao i Predsjednik Nadzornog odbora Koordinacije Hrvatske Obiteljske Medicine Leonardo Bressan koji se, na zamolbu ravnateljice Hospicija koja je jasno podcrtala važnost obiteljskih doktora u skrbi najranjivijih skupina u zajednici kao temelja cjelokupne zdravstvene zaštite, nakon iste obratio prigodnim riječima svim uzvanicima i gostima, pri čemu je još jednom poručio da nema kvalitetnog razvoja zdravstvene zaštite bez slušanja savjeta obiteljske medicine te izrazio nadu da će se u vremenima koja nam predstoje, zdravstvena administracija (kako na državnoj pa tako i lokalnoj razini) više oslanjati na iskustva i znanje obiteljskih doktora u brizi za zdravlje zajednice.

koho-pgz-hospicij

Radio Rijeka: izjava nadbiskupa Devčića i ravnateljice Orbanić

Nakon toga okupljenima su se obratili s prigodnim riječima i sanacijski upravitelj KBC Rijeka Davor Štimac, ravnatelj Doma zdravlja PGŽ Boris Ritoša, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo PGŽ Đuija Malatestinić, Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, ispred Lige za borbu protiv raka Ira Pavlović-Ružić te ispred Udruge “Nada” Katherine Trinajstić.

koho-pgz-hospicij4

U daljnjem programu, svoja su znanja i iskustva s prisutnima podijelili i glavna sestra Doma zdravlja PGŽ Rozmari Tusić, predstavnica Hospicija u osnivanju u Puli Julijana Franinović Marković te Hospicija u Ljubljani Tatjana Fink a na kraju u ime domaćina Marija Petković te nadbiskup Ivan Devčić.

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading