home HLK, NOVOSTI, PRIOPĆENJA Očitovanje na pokrenute disciplinske postupke u aferi „Hipokrat“

Očitovanje na pokrenute disciplinske postupke u aferi „Hipokrat“

hipokrat

Poštovane kolegce i kolege,

KOHOM se snažno protivi pokrenutim disciplinskim postupcima protiv liječnika obiteljske medicine koji su pravomoćno osuđeni u aferi „Hipokrat“ i to iz nekoliko razloga koje ćemo detaljno elaborirati u nastavku. KOHOM prije svega smatra kako pokretanje disciplinskih postupaka od strane vodstva HLK predstavlja promašenu politiku i stav vodstva prema ovoj aferi.

Problematika odnosa liječnika i farmaceutske industrije nije nepoznata u razvijenom svijetu, te ovaj odnos niti razvijenije države od naše nisu uredile na adekvatan način, dok je u Hrvatskoj provedena „antikorupcijska“ akcija od strane USKOK-a poznata kao afera „Hipokrat“ kojom je zasada osuđeno 283 liječnika obiteljske medicine koji su priznali da su dobili dar od strane Farmala (ne da su pogodovali Farmalu, već samo da su dobili dar!), te su zbog navedenog osuđeni s pravomoćnim presudama koje su dostavljene HLK.

Smatramo kako se kažnjavanje čak 283 liječnika ne može gledati samo kroz pravomoćne sudske presude, te kolege smatrati kriminalcima, već se ovdje radi „sistemskoj greški“ koju treba kroz institucije ispravljati.

Naime, ukoliko se uzme u obzir da je 283 liječnika osuđeno u navedenoj aferi, jedini valjani zaključak koji se nameće jest da nešto sistemski nije u redu te da odnos farmaceutske industrije i liječnika treba na drugačiji način urediti. Ako bi se prihvatio stav da su osuđeni liječnici kriminalci i kako ova afera nema nikakve veze s odnosom liječnika i farmaceutske industrije, onda se kriminalizira cijela struka jer praktično je nemoguće izvoditi drugačiji zaključak osim da su liječnici kriminalci budući da nema liječnika u Republici Hrvatskoj koji nije dobio dar (mito) od neke farmaceutske kompanije. Ovdje podsjećamo kako je Kaznenim zakonom propisano čl.87.toč.23. kako je Mito svaka nepripadna nagrada, dar ili druga imovinska ili neimovinska korist bez obzira na vrijednost. Prema ovoj definiciji Mita i obična kemijska olovka pa i plaćeno putovanje spadaju u kategoriju Mita, pa se svi mi liječnici možemo identificirati s kolegama koji su u aferi Hipokrat osuđeni, jer smo svi mi jednom dobili barem kemijsku olovku od farmaceutskog predstavnika.

Umjesto da HLK pokrene inicijativu i štiti položaj liječnika pa i u aktualnoj aferi, te potiče institucije države da ovu „sivu zonu“ i „sistemsku grešku“odnosa liječnika i farmaceutske industrije ispravi, HLK je pokrenuo postupke protiv osuđenih liječnika čime je zauzeo stav kao i ostale institucije ove države, a to je da su liječnici osobe sklone primanju mita te su u jasnoj sprezi s farmaceutskom industrijom koja pacijente nepotrebno truje lijekovima.

Ponavljamo, ovdje se ne radi o pojedincu koji je primio mito radi pogodovanja pacijentu, već o 335 liječnika (od toga 283 osuđena) koje se tereti da su dobili dar (ne i da su pogodovali) od strane Farmala.

Nadalje, da se radi o „sivoj zoni“ i nerazriješenom odnosu liječnika i farmaceutske industrije, govori i činjenica kako je Zakonom o lijekovima te Pravilnikom o načinu oglašavanja lijekova i homeopatskih proizvoda (NN 118/09) propisano čl.3. kako je „oglašavanje“ poticanje propisivanja ili izdavanja lijekova, nagrađivanjem u novcu, davanjem darova ili omogućavanjem bilo kakve druge koristi, odnosno obećanjem neke povlastice ili nagrade. Ako se ova definicija „oglašavanja“ usporedi s definicijom mita iz Kaznenog zakona, tada se jasno postavlja pitanje jesu li osuđeni kolege bili „oglašavani“ ili su primili mito?

Ovu koliziju propisa koji se tumače prema potrebi od strane institucija ove države, ne može HLK zanemariti, već mora uzeti u obzir, te štiteći dignitet osuđenih kolega i nas ostalih mora pokrenuti inicijativu da se ove kolizije propisa i nejasnoće uklone jer sutra bi se ovakva afera mogla ponoviti gdje će ponovno naša struka biti izložena stupu srama, a liječništvo prema percepciji korupcije biti najkorumpiranija djelatnost. HLK kao što svjedočimo, smatra kako će kažnjavanjem liječnika i njihovim proglašavanjem nedostojnim riješiti genezu problema, a dogodit će se suprotno, narušit će ionako poljuljani dignitet cijele struke.

Nastavno, stav aktualnog vodstva HLK kako je u obvezi provesti postupke protiv osuđenih liječnika je potpuno netočan , a ako se uzme i gore navedeno i potpuno pogrešan.

Naime, čl.8.st.1. Zakona o liječništvu propisano je kako se liječnik koji je pravomoćno sudskom odlukom proglašen krivim za počinjenje kaznenog djela može se, s obzirom na važnost i prirodu ugroženog dobra ili druge posljedice te s obzirom na okolnosti pod kojima je radnja izvršena odnosno propuštena, smatrati nedostojnim za obavljanje liječničke djelatnosti.

Dakle, HLK nije u obvezi provoditi po samom zakonu postupak protiv osuđenih liječnika, već može pokrenuti disciplinski postupak protiv osuđenog liječnika ako se radi o teškom ugrožavanju pravnog poretka, a okolnost pod kojim je djelo počinjeno zahtjeva da se liječnika proglasi nedostojnim za obavljanje liječničke djelatnosti.

U konkretnom slučaju afere „Hipokrat“ nisu ispunjene niti elementarne pretpostavke za pokretanje postupka protiv liječnika.
Osim činjenice da liječnici imaju kaznenu presudu, sve ostale činjenice i okolnosti oko ove afere ne ukazuju da bi se protiv osuđenih liječnika trebao voditi bilo kakav postupak.

Već smo naveli kako kolizija propisa oko oglašavanja i mita daje za pravo osuđenim liječnicima, a i svima nama ostalima, smatrati kako okolnosti pod kojima je počinjeno kazneno djelo predstavljaju „sistemsku grešku“, a ne kriminal kako se to može samo na temelju presuda zaključiti.

Isto tako, kako bi ukazali koliki je ovo problem i „siva zona“ koju treba rješavati na drugi način, a ne na ovaj koji HLK radi, možemo samo istaknuti kako bi se i HLK i njeno vodstvo moglo naći u istoj situaciji kao i osuđeni liječnici.

Naime,dana 13.10.2015.g. HLK je poslala cirkularni Dopis (newsletter)u kojem je informirala liječnike o novom Pravilniku o načinu oglašavanja lijekova i homeopatskih proizvoda, a u kojem je izričito navedeno kako liječnici smiju primiti dar do 70,00 kn bez PDV-a, te da je HZZO sklopio Ugovor s farmaceutskim tvrtkama kojim je ugovoreno da liječnici mogu primiti dar do 1.000,00 kn godišnje u svrhu oglašavanja.

Ovaj Dopis bi se mogao lako tumačit kao poticanje na počinjenje kaznenog djela primanja mita, jer Kazneni zakon bilo kakvu imovinsku ili neimovinsku korist bez obzira na vrijednost proglašava mitom, a HLK je svojim Dopisom pozvala liječnike da prime dar od farmaceutskih kompanija do 1.000,00 kn godišnje. Usput rečeno, neki liječnici su osuđeni i za primanje dara manje od 1.000,00 kn.

Kako bi bilo potpuno jasno zašto su liječnici osuđeni, moramo posebno naglasiti kako su liječnici osuđeni kao odgovorne osobe za primanje dara u obavljanju svoje dužnosti koju su ionako morali obaviti. Dakle, nisu osuđeni za klasično mito, odnosno da su liječnici pogodovali Farmalu i za to pogodovanje dobili dar, već se radi o tzv. nepravom mitu, u kojem je dovoljno da se primi dar, a da je kazneno djelo počinjeno bez obzira da li se radilo o pogodovanju!

Nastavno, sudski postupak protiv Farmala, liječnika koji se nisu nagodili nije još niti započeo, pa se postavlja pitanje što će se dogoditi ako ovi okrivljeni budu pravomoćno oslobođeni? Što će biti s osuđenim liječnicima te tko će im vratiti njihovo dostojanstvo, koje im među ostalim želi oduzeti i HLK proglašavanjem nedostojnim? Vrlo je moguće, uzimajući u obzir sve okolnosti, a naročito pravnu (ne)sigurnost i pravosudni sustav u Republici Hrvatskoj da ova afera „Hipokrat“ kao i mnoge afere kojima smo svjedočili zadnjih godina budu završene oslobađajućim presudama protiv glavnih aktera, što će automatski značiti i da osuđeni liječnici nisu krivi za ono što im se stavljalo na teret.

Uzimajući u obzir kalvariju koju su osuđeni kolege proživjeli, vođenje ovakvog postupka pred svojom Komorom ne predstavlja ništa drugo već dodatno produljivanje agonije i gaženje njihova dostojanstva zbog nečega što se moglo dogoditi svim nama liječnicima koji smo „oglašavani“ od strane farmaceutskih kompanija.

Napominjemo, kako su osuđeni liječnici osuđeni na rad za opće dobro ili uvjetne zatvorske kazne, te pored toga što nije baš uobičajeno platili su i dodatno novčanu kaznu te su vratili i primljene iznose dara.

Dakle, kazne koje su osuđeni kolege dobili izvan su uobičajenih standarda te je većina svoju kaznu odradila, pa dodatnog kažnjavanja od strane HLK ne nalazimo svrsishodnim.

Ako se uzme u obzir da svako kažnjavanje mora imati svoju svrhu, postavlja se pitanje koja je svrha kažnjavanja od strane HLK, naročito ako se uzmu sve ovdje navedene okolnosti. Zasigurno kažnjavanje od strane HLK neće ostvariti niti specijalnu niti generalnu prevenciju kažnjavanja, jer je izborom vrste i načina kažnjavanja od strane suda ova svrha kažnjavanja je ispunjena.
Zaključno, držimo kako politika HLK koja je usmjerena na oduzimanje dostojanstva našim kolegama je kriva, te bi se HLK trebao posvetiti jačanju položaja liječnika u odnosu na farmaceutske kompanije, detaljnom razradom pravila i načina postupanja u „oglašavanju“ od strane farmaceutskih kompanija, izbjegavanjem kolizijskih pravila koji stvaraju pravnu nesigurnost, a sve kako bi se ovakva ili slične afere u potpunosti izbjegle i onemogućile.

Ako HLK bude inzistirala na vođenju ovih postupaka nedostojnosti, neće ostvariti svoju svrhu postojanja, a to je između ostalog zaštita dostojanstva liječničke struke, već će svojim ponašanjem izazvati još veći revolt među liječnicima koji će svoje dostojanstvo potražiti u nekim drugim državama gdje se liječnici cijene i od strane društva i od strane strukovnih organizacija.

Dakle, HLK će zaštiti dostojanstvo liječničke struke samo ako poduzme korake prema institucijama koje su dopustile ovu aferu mijenjanjem i postavljanjem novih pravila ponašanja, a ne proglašavanjem osuđenih liječnika nedostojnim, jer ako sve ostane isto, možemo se slobodno zapitati tko je slijedeći nedostojni liječnik?

Tko je bez grijeha neka baci kamen prvi.

Za IO KoHOM-a
Ines Balint dr.med.

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading