home NOVOSTI, PRIOPĆENJA Dom zdravlja Zagrebačke županije prijeti koncesionarima raskidom ugovora

Dom zdravlja Zagrebačke županije prijeti koncesionarima raskidom ugovora

KoHOM: Priopćenje za medije

Dom zdravlja Zagrebačke županije prijete koncesionarima raskidom ugovora

priopcenje-kohom-iconLiječnici obiteljske medicine okupljeni u KoHOM-u oštro se protive jednostranoj odluci županijskog Doma zdravlja kojom koncesionare, bez prethodnog usuglašavanja, prisiljavaju na potpisivanje novih Ugovora o zakupu prostora u kojima nameću „troškove fakturiranja računa od strane Doma zdravlja i financiranje troškova javne nabave“.

Nije nam jasna ta sporna i zakonski upitna odredba s obzirom na to da sve svoje obveze podmirujemo redovito. Čemu služi novi i izmišljeni trošak koji se dodatno može povećavati jednostranom odlukom Upravnog vijeća? Osim toga, liječnike obiteljske medicine u koncesiji djelatnici Domova zdravlja uznemiruju prijetećim telefonskim pozivima u kojima upozoravaju na mogućnost jednostranog prekida Ugovora o zakupu ako ne potpišu nove ugovore s dodatnim plaćanjima „magle“. Jer, kako drukčije protumačiti stavku „prefakturiranje novih troškova“ koje nameću spornim ugovorima.

Ujedno se liječnicima „prijeti županijom“ uz upozorenje da će se njihovo ime i lista nepotpisnika dostaviti županijskom Uredu za zdravstvo, rad i socijalnu skrb.

Dom zdravlja Zagrebačke županije ovim jednostrano krše odluku ministra zdravlja kojom je definiran iznos zakupa prostora u kojem rade obiteljski liječnici koncesionari. Takvim postupkom liječnici koncesionari su stjerani uza zid, u strahu su za egzistenciju, ali i za sudbinu svojih pacijenata jer će u slučaju nepotpisivanja nepovoljnog ugovora o zakupu koncesionarima biti prekinut Ugovor o zakupu , a time i obavljanje koncesije zbog čega nekoliko tisuća građana može ostati bez zdravstvene zaštite.

Predsjednik podružnice KoHOM-a Zagrebačke županije

Senad Muslić dr.med.
Kontakt:091 5073 071