home HLK, HLK - KoHOM, NOVOSTI Pravilnik o stimulacijama – očitovanje na prijedlog

Pravilnik o stimulacijama – očitovanje na prijedlog

Poštovani,

priopcenje-kohom-iconSa velikim zadovoljstvom pročitali smo obavijest o sklopljenom Ugovoru o suradnji između HLK i UPUZ-a koja je objavljena na web stranicama obje udruge. U posljednjim Liječničkim novinama br. 150., mr. Jurković ističe nezadovoljstvo trenutnom situacijom u kojoj u GSV-u, kada se raspravlja o zdravstvu i donose ključni zakoni, ne sjede dvije vrlo bitne grupacije, a to su predstavnici HLS koji zastupaju liječnike kao nositelje zdravstvenog sustava i UPUZ kao udruga poslodavaca čiji su članovi gotovo sve javne zdravstvene ustanove sa gotovo 70 tisuća zaposlenih. Isto tako, naglašavate da aktualni Zakon o reprezentativnosti ne uvažava specijaliziranost pojedine grane i djelatnosti, kao što je zdravstvo te ga je potrebno prilagoditi specifičnostima. Kako se Komora bori za ostanak liječnika u Hrvatskoj, za njihove bolje radne i materijalne uvjete i za bolju edukaciju, a UPUZ za što kvalitetniji kadar koji će nositi zdravstvene aktivnosti, potpisali su sporazum o suradnji u svim stručnim pitanjima i zajedničkom istupanju prema tijelima javne vlasti, sindikatima i drugima.

Analizirajući Vaše predočene zajedničke ciljeve i aktivnosti, našli smo mnogo elemenata u kojima se u potpunosti slažemo s Vama. Analogno vašim stavovima i analizama situacije, istaknuli bismo da postojeća regulativa ne prepoznaje niti priznaje specifičnosti obiteljske medicine koja je organizacijski i valorizacijski jako heterogena, što predstavlja izvor nejednakosti i diskriminacije. Naime, poznata Vam je geneza privatizacije i „koncesioniranja“ koja se odvijala u posljednjih 20-ak godina, a u kojoj je sudjelovao i mr. Jurković kao aktivni kreator sustava. Sam proces nije obuhvatio sve liječnike, niti su svi imali jednaku priliku za prosperitet. Već 2000. godine čak je 80% obiteljskih liječnika bilo privatizirano, a preostalih 20% više nije imalo reprezentativnog predstavnika koji bi ih zastupao u socijalnom dijalogu – svi Kolektivni ugovori u tom razdoblju zapostavljali su materijalna prava obiteljskih liječnika što je rezultiralo najmanjim koeficijentom za plaću i najmanjim dodatkom za posebne uvjete rada. Godine 2013. HZZO je predstavio novi i stimulativni Ugovor sa poslovnim subjektima tzv. Novi model ugovaranja (NMU), a iznimno dobri rezultati takvog oblika ugovaranja predstavljeni su na Kongresima Renesansa 2014, Futura Z 2015, Kongresu vještaka HZZO u Međimurju 2015. godine te u Motovunu 2014. i 2015. godine u Ljetnoj školi zdravstva. Najdojmljiviji podaci su oni o 80%-om zbrinjavanju zdravstvenih potreba na razini PZZ-a, povećanom dolasku pacijenta u OM, smanjenom broju posjeta u bolnicama i smanjenju upućivanja iz PZZ u SKZZ. NMU je omogućio 30% veće prihode liječnicima koncesionarima kao nagradu za izuzetne rezultate u opsegu i kvaliteti pruženih usluga, dok su jednaki prihodi uz jednake napore liječnika zaposlenika doprinijeli prihodu njihove ustanove, a njima apsolutno ništa. Ovdje prepoznajemo elemente diskriminacije jer se jednaki rad ne valorizira jednako krajnjem izvršitelju. Danas više od 30% liječnika obiteljske medicine rade kao zaposlenici domova zdravlja.

Zakon o radu čl. 150 ,NN 93/14, Zakon o plaćama čl. 8., NN 27/01 i NN 39/09 i Kolektivni Ugovor za djelatnost zdravstva i socijalnog osiguranja čl. 47. NN 143/13, omogućavaju materijalno i nematerijalno stimuliranje zaposlenika u javno zdravstvenim ustanovama na potpuno legalan i legitiman način, a prema našim spoznajama, tek nekoliko Domova zdravlja u Hrvatskoj ima neki oblik Pravilnika o stimulacijama; prema našem mišljenju nezadovoljavajuće stimulativan za zaposlene liječnike. Ostali domovi zdravlja ne nagrađuju svoje liječnike zaposlenike na strukturiran, transparentan i obvezujući način.

Predsjednik HLK dr. Goluža, nedavno je predstavio Pravilnik o dopunskom radu bolničkih liječnika, najavljujući ga kao mjeru stimulacije bolničkim liječnicima. Istu tezu predstavio je i gostujući na HRT1.

Kao Udruga, zastupamo interese svih naših članova, a to su i liječnici obiteljske medicine koji su zaposlenici domova zdravlja. Kao liječnici, poštujući načela pravednosti i jednakosti, mislimo da i liječnici drugih specijalnosti koji su zaposlenici domova zdravlja imaju pravo na stimulativno nagrađivanje prema određenim kriterijima.

Kako, do sada, nismo uočili sličnog nastojanja za dobrobit zaposlenika domova zdravlja, izradili smo, kao predstavnici djelatnosti obiteljske medicine sa svim njezinim specifičnostima, prijedlog Pravilnika o stimulacijama u koji smo uključili i kolege SKZZ.

Kao predsjednike udruga s jednakim nastojanjima za ostanak liječnika u zemlji, njihove bolje materijalne i radne uvjete te bolju edukaciju, molimo Vas da se očitujete o navedenom prijedlogu Pravilnika o stimulacijama. Naša je namjera promovirati isti Pravilnik te sudjelovati u pregovaranju s poslodavcima, sindikatima, tijelima javne vlasti i drugima kao zastupnici liječnika zaposlenika domova zdravlja te na taj način doprinijeti pravednom vrednovanju rada i smanjenju diskriminatornih elemenata u načinu prihodovanja.

Lijepi pozdrav,

Predsjednica KoHOM-a
Vikica Krolo, dr.med.
Liječnica obiteljske medicine

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading