Interne uputnice

Bolničkim ustanovama je nedavno poslan dopis iz Ministarstva zdravlja o promjeni načina izdavanja uputnica, o kojem su obiteljski liječnici prve informacije dobili kad su se pacijenti počeli vraćati iz bolnica po nove uputnice, jer se već izdane interne uputnice od strane bolničkih doktora više ne priznaju. Kaos u sustavu je veći nego ikada, a najveće žrtve su pacijenti koje se šeta od ustanove do ustanove.

Obiteljskim liječnicima u Hrvatskoj nije jasno zašto ministar Nakić minira model upućivanja koji je osmišljen da pacijentima olakša obradu, bez nepotrebnog šetanja po nove uputnice za pretrage i preglede koje indicira bolnički doktor.

Prednosti novog modela upućivanja koji je uspostavljen unazad nešto više od godinu dana su za pacijente ogromne, a ujedno su i u skladu sa europskom praksom, gdje se pacijent koji je jednom upućen na sekundarnu razinu zdravstvene zaštite ne vraća obiteljskom liječniku do potpuno završene potrebne obrade. Stoga zahtijevamo da se već izdane uputnice prihvate, kako se pacijenti ne bi vraćali po nove uputnice i njihova obrada odugovlačila mjesecima, a obiteljski i bolnički doktori radili dvostruki administrativni posao – pisanje potrebne obrade na nalaze i prepisivanje sa nalaza na uputnice.

Zahtijevamo i da se novi model upućivanja dalje nastavi provoditi, a da se eventualne izmjene i poboljšanja temelje prvenstveno na potrebama pacijenata i na postignutim rezultatima, bez jednostranih odluka ministra, koje nisu usuglašene čak ni sa državnom osiguravajućom kućom – HZZO-om.

Podsjećamo ministra Nakića da je naš zajednički zadatak da pacijenta u što kraćem roku kvalitetno obradimo i u tom procesu obrade treba birati postupnik u kojem je interes pacijenta na prvom mjestu. U tom procesu obiteljski liječnik pacijenta kojeg ne može sam obraditi upućuje za konzilijarno mišljenje kolegi na sekundarnu razinu, a bolnički kolega upućuje svom kolegi bolničkom doktoru kad mu treba kolateralno mišljenje. Upravo to je sustav internih uputnica uvažavao, a ova iznenadna i nejasna odluka ministra Nakića negira i ponovo vraća obiteljskim doktorima dodatni administrativni posao, što je u suprotnosti s ministrovim izjavama da će obiteljske liječnike administrativno rasteretiti i omogućiti im da rade liječnički posao.

Također podsjećamo ministra Nakića da se uštede u zdravstvu neće postići odgađanjem potrebne obrade pacijenta (do čega zbog ove odluke ministra sada dolazi) već da se racionalizacija u zdravstvenom sustavu može isključivo postići pridržavanjem stručnih smjernica u dijagnostici i liječenju bolesti, koje trebaju poštivati svi provoditelji zdravstvene zaštite.

KoHOM

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading