home NOVOSTI, PRIOPĆENJA, reagiranja, TOP NOVOSTI Reakcija na nasilje nad liječnicima

Reakcija na nasilje nad liječnicima

Poštovani,

KoHOM najoštrije osuđuje posljednji u niza napada na liječnike, u ovom slučaju jučerašnji napad na liječnicu obiteljske medicine tijekom dežurstva u DZ Osijek. Na žalost, liječnici obiteljske medicine svakodnevno su izloženi sve većem broju verbalnih napada, a u posljednje vrijeme i fizičkim nasrtajima pacijenata. Nasilje postaje uobičajeni obrazac ponašanja pa pozivamo nadležne institucije, Ministarstvo zdravlja, Hrvatsku liječničku komoru, DORH, domove zdravlja i ostale da poduzmu sve mjere kako se isto ne bi događalo. Tim više što su osim liječnika obiteljske medicine ugroženi i pacijenti.

Stoga apeliramo na nadležne da nam osiguraju sigurne uvjete za rad, bolju pravnu i fizičku zaštitu kako bi savjesno, odgovorno i predano, na dobrobit pacijenata, mogli obavljati svoj posao. Tražimo od domova zdravlja da mjesta posebnog dežurstva čuvaju zaštitari.

Ujedno, upozoravamo na neodrživo stanje i lošu organizaciju sustava zdravstvene skrbi i rješavanja potreba ovisnika o drogama. Nije primjereno da svaki liječnik obiteljske medicine svakodnevno ovisnicima spravlja njihovu supstitucijsku terapiju umjesto da se ovakvi pacijenti liječe i prate organizirano u centrima gdje će im biti pružena potrebna zdravstvena skrb. Pozivamo nadležne institucije da poduzmu sve radnje u vidu rješavanja ovog problema.

Napadnutoj kolegici želimo što brži oporavak.

Zagreb, 01.kolovoza 2016.g.

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading