home HLK, HLK - KoHOM, koncesije, NOVOSTI, TOP NOVOSTI KoHOM – prijedlog kriterija za koncesiju

KoHOM – prijedlog kriterija za koncesiju

[box] Predmet: Prijedlog kriterija za dodjelu koncesija u PZZ – odgovor na dopis HLK, Klasa: 900-01/16-01/69, Ur.broj:385-05/02-16-01[/box]

priopcenje-kohom-icon

Poštovani,

Primili smo Vaš dopis kojim tražite prijedlog kriterija za dodjelu koncesija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Naša udruga već se niz godina bavi promicanjem i unapređenjem koncepcije koncesija u PZZ te smo ovu vašu inicijativu dočekali sa optimizmom i entuzijazmom.

Stav KoHOMA jest da se dodjela koncesija u PZZ mora temeljiti na načelu transparentnih, jednostavnih i pravednih kriterija te jasno definiranih procedura. Svi liječnici moraju imati zajamčena ista prava i obaveze, a svi pacijenti jednako dostupnu i jednako kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Pri tome, nužno je vrednovanje profesionalnosti i kvalitete te minuloga rada i doprinosa lokalnoj zajednici.

Zdravstveni sustav u Hrvatskoj suočen je sa velikim nedostatkom liječnika na svim razinama zdravstvene zaštite, a primarna razina, u koju se polažu velika očekivanja u smislu rješavanja više od 80% zdravstvenih zahtjeva pučanstva, postala je profesionalno neatraktivna za mlade liječnike. Kako bismo ispunili očekivanja u smislu sadržaja, opsega, metoda i kvalitete pruženih zdravstvenih usluga, predlažemo sustavno stimuliranje specijalizacija u djelatnostima PZZ sa ciljem da za 10 godina koncesiju može dobiti samo liječnik specijalist obiteljske medicine, pedijatrije i ginekologije. Danas nedostaje nekoliko stotina liječnika u PZZ, stoga predlažemo da u prijelaznom razdoblju prvi slijedeći kriterij bude radni staž u PZZ dulji od 5 godina.

Držimo da je za dodjelu koncesije u PZZ presudan jedino medicinsko profesionalni kriterij uz osiguranje dostupnosti, kontinuiteta i longitudinalnosti zdravstvene zaštite našim pacijentima što je primarni društveni interes. Stoga nisu prihvatljivi dodatni znanstveno-nastavni kriteriji poput znanstvenih titula i broja znanstvenih radova u smislu prednosti pri dobivanju koncesija iako su, inače, hvale vrijedni u razvoju struke te spadaju u domenu akademske karijere. Međutim, minuli rad u PZZ uz dugogodišnji rad u istoj lokalnoj zajednici te društveni doprinos kroz rad u ruralnim područjima morali bi biti važni kriteriji za određivanje prioriteta pri dodjeli koncesija.

Stoga predlažemo da kriteriji za dodjelu koncesije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti redom budu:

  1. Dobrovoljnost – u koncesiju ide liječnik koji to želi
  2. Specijalizacija obiteljske medicine, pedijatrije ili ginekologije
  3. Status voditelja tima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti
  4. Radni staž u primarnoj zdravstvenoj zaštiti najmanje 5 godina
  5. Prednost u dodjeli koncesije ima liječnik koji radi ili je radio u ruralnoj ordinaciji/području posebne državne skrbi najmanje 5 godina
  6. Prednost pri dodjeli koncesije ima liječnik s duljim ukupnim radnim stažom u primarnoj zdravstvenoj zaštiti
    Prednost pri dodjeli koncesije ima liječnik s duljim ukupnim radnim stažom.

Zaključno bismo predložili HLK da podupre izjednačavanje statusa specijalista obiteljske medicine sa svim drugim specijalizacijama u smislu definiranja naše specijalizacije kao prednosti, a u budućnosti i uvjeta, za zapošljavanje u ordinacijama obiteljske medicine.

Pozivamo HLK da podupre jedinstven model organizacije primarne zdravstvene zaštite kroz model koncesija jer se je u praksi pokazao kao superioran i stimulativan za liječnike svih dobnih skupina te učinkovit i kvalitetan za pacijente.

Predsjednica KoHOM-a:

Vikica Krolo, dr. med.
liječnica obiteljske medicine

app-invite

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading