home NOVOSTI, reagiranja, SPECIJALIZACIJA, TOP NOVOSTI Stav oko Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora obiteljske medicine

Stav oko Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora obiteljske medicine

Poštovani,

vrlo neugodno smo iznenađeni Vašim odnosom prema obiteljskoj medicini i specijalizaciji iz iste. Smatramo krajnje neprimjerenim i nekorektnim da nam se nacrt Pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine iz obiteljske medicine dostavlja na očitovanje za koje je rok 2 radna dana! Osim toga, moramo primijetiti kako se dostavljeni tekst znatno razlikuje od onog koji je bio predmetom javne rasprave putem e-savjetovanja tijekom kojeg smo dostavili svoje primjedbe. Koji je razlog tome? E-savjetovanje trajalo je mjesec dana, a sada se za izmijenjeni tekst tog prijedloga i očitovanje na isti ostavljaju dva dana.

priopcenje-kohom-icon

Također, razlog zašto postoji posebni Pravilnik za specijalizante obiteljske medicine i dalje je nepoznanica, posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da u dostavljenom nam prijedlogu Pravilnika nisu uvažene naše primjedbe, a koje se odnose na plaćanje odštete u slučaju odlaska u koncesiju prije isteka roka ugovorene obveze rada nakon završetka specijalizacije. Razloge zašto bi koncesija trebala biti izuzeta od plaćanja odštete detaljno smo obrazložili u dopisu, koji smo i Ministarstvu u više navrata dostavili. Smatramo da mijenjanje statusa liječnika iz radnika u koncesionara, na istom području javno zdravstvene mreže, gdje je liječnik i do sada radio, sa istim pacijentima, ne može biti penalizirano kako je to predviđeno predloženim Pravilnikom jer koncesiju daju iste one jedinice regionalne samouprave koje su i osnivači zdravstvenih ustanova s kojima liječnik zaključuje ugovor o međusobnim pravima i obvezama te tu ne nastaje nikakva šteta. Opširnije obrazloženje nalazi se u priloženom dopisu.

Također, nije riješeno pitanje postojećih ugovora o međusobnim pravima i obvezama pa držimo da se radi diskriminacija u odnosu na nove specijalizante koji će biti u znatno povoljnijem položaju nego postojeći specijalizanti i specijalisti kojima odšteta iznosi višestruko više pa predlažemo izjednačavanje položaja svih specijalista i specijalizanata koji su vezani ovakvim ugovornim obvezama.

Nadamo se da ćete uvažiti naše primjedbe te da one neće ostati samo mrtva slova na papiru.

Pročitajte puni tekst priopćenja na poveznici.

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading