home koncesije, NOVOSTI, TOP NOVOSTI Dodjela koncesija za obavljanje djelatnosti PZZ u Gradu Zagrebu

Dodjela koncesija za obavljanje djelatnosti PZZ u Gradu Zagrebu

Gradski ured za zdravstvo
Pročelnik dr.sc. Vjekoslav Jeleč dr.med.
Draškovićeva 15/III
Zagreb, 10 000
Republika Hrvatska

Poštovani pročelniče Gradskog ureda za zdravstvo,

Kao najveća udruga liječnika obiteljske medicine u Hrvatskoj, a u očekivanju odluke Vašeg Ureda, odnosno, Povjerenstva za izbor najboljeg ponuđača na Natječaju za koncesije u PZZ iz djelatnosti obiteljske medicine, pedijatrije, ginekologije, dentalne medicine i medicine rada (rok za donošenje navedene Odluke istječe 19.9.2017.), obraćamo Vam se s molbom da nas primite na razgovor.

Naime, KoHOM aktivno prati sve okolnosti oko navedenog Natječaja od prvog trenutka kada je objavljen u elektronskom oglasniku javnih natječaja Grada Zagreba 19.5.2017. Odmah po objavi, uočili smo niz nelogičnosti, mogućih propusta i nepravilnosti te mogućih diskriminirajućih elemenata te smo, 25.5.2017. uputili Predstavku Vašoj prethodnici prof. dr. Šitum, svim strankama koje su ušle u Skupštinu Grada, Ministru zdravstva, pučkoj pravobraniteljici, Hrvatskoj liječničkoj komori i Hrvatskom liječničkom zboru. Izdali smo i priopćenje za medije. Kako nismo bili zadovoljni odgovorom prof. dr. Šitum jer, ne samo da je bio vrlo štur i nelogičan, nego je unio i novi nelogični element, ponovili smo Predstavku u želji da se natječaj produži i preispitaju njegovi kriteriji. Nažalost, Gradski ured oglušio se na naša (dobronamjerna) upozorenja i zamolbu te nam ništa nije odgovorio niti ponudio suradnju.

Istovremeno, odvijala se i neizvjesna izborna borba na lokalnim izborima u Gradu Zagrebu i previranja u Gradskoj Skupštini.

Gradonačelniku, gospodinu Milanu Bandiću, uputili smo otvoreno pismo, a potom i javni Poziv da nas primi na razgovor o spornim kriterijima spornog Natječaja, ali nismo dobili odgovor. Na službenim stranicama Hrvatske liječničke komore uočili smo i dokument kojim HLK 13.6.2017. poziva Gradonačelnika grada Zagreba da poništi navedeni natječaj radi uočenih nepravilnosti. Stoga smo zatražili Upravni nadzor Ministarstva zdravstva i Ministarstva uprave nad Natječajem za koncesije u PZZ, a čije rezultate očekujemo pozorno u sljedećim danima.

Kako je situacija vrlo složena, a u međuvremenu ste upravo Vi postali ta odgovorna osoba koja će svojim potpisom ovjeriti Odluke o rezultatima navedenog natječaja, mišljenja smo da Vas moramo upoznati sa slijedom događaja u proteklih 3,5 mjeseca te osnovnim činjenicama i dokumentima:

1997. započinje djelomična privatizacija PZZ te do 2000.g. 80% liječnika postaje tzv. Zakupci (imaju Ugovor sa HZZO, a plaćaju zakup prostora i opreme domovima zdravlja).
2010. liječnici PZZ koji imaju privatne ordinacije u ugovornom odnosu sa HZZO-om ( zakupci), prema novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, moraju sklopiti Ugovor o koncesiji sa Županijom, plaćati koncesijsku naknadu i tako postaju koncesionari.
Uslijed novih okolnosti, u veljači 2010., Gradska Skupština Grada Zagreba donosi Odluku 3/10 temeljem koje se svim zaposlenicima domova zdravlja, a koji Gradonačelniku iskažu Namjeru odlaska u koncesiju, na Upravnim Vijećima nadležnih domova zdravlja daje ili usteže suglasnost odlaska u koncesiju. Temeljni zakon je Zakon o zdravstvenoj zaštiti čl. 41, stavak 5.

  • Namjera tj. Pismo namjere šalje se Županu, u ovoj prilici, Gradonačelniku Zagreba, on je šalje Gradskom uredu za zdravstvo koje je dužno poslati iskazane Namjere na Upravno vijeće nadležnog doma zdravlja.
    Mnogi zaposlenici domova zdravlja u Zagrebu predavali su Namjere za odlazak u koncesiju gotovo svaki mjesec od 2014., ali Gradski ured nije ih prosljeđivao Upravnim vijećima kako je propisano Zakonom o zdravstvenoj zaštiti u navedenom članku; obrazloženje je bilo nevjerojatno – nisu bili u mogućnosti proslijediti – u posjedu smo takvih odgovora.

Tijekom 2017., odgovor Gradskog ureda na iskazane Namjere bio je da se Namjere nisu slale na Upravna vijeća domova zdravlja jer se čeka novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti prema kojem će, moguće, doći do izvjesnih promjena stoga Namjere nema smisla slati dok se ne vidi što će Zakon propisati.

U periodu 2010-2017. raspisan je Natječaj za koncesije u PZZ samo tri puta: 2010., 2014 i 2017.

19.05.2017. Gradonačelnik raspisuje Obavijest (Natječaj) s unaprijed definiranim brojem koncesija prema gradskim četvrtima (do sada nigdje nisu objavljeni kriteriji temeljem kojih bi se definirao broj koncesija po gradskim četvrtima).

  • Natječajem je raspisan maksimalan broj koncesija za popunjavanje Mreže (Mreža HZZO je puna za obiteljsku medicinu, a raspisano je njih 25 (u prilogu) pa se postavlja pitanje koje ordinacije idu u koncesiju? Postojeće, do raspisivanja natječaja, nisu dobile suglasnost Upravnih vijeća domova zdravlja.
  • Uočili smo da ima četvrti koje ne zadovoljavaju minimum od 30% prema pojedinim četvrtima, kao npr. Maksimir, koji ima 28% zaposlenika, a raspisane su tri koncesije, dok Peščenica ima 48%, a raspisana je samo 1 koncesija iz obiteljske medicine.
  • Neke gradske četvrti imaju i više od 60% zaposlenika, kao Donji grad, a u natječaju za njih nije raspisana niti jedna koncesija.
  • Kriterij gradske četvrti nije postojao u Natječajima 2010., 2014., a nije zabilježen niti u jednoj drugoj Županiji u Hrvatskoj – radi se o potpuno novom i diskriminirajućem elementu Natječaja.
  • KOHOM šalje Predstavku u kojoj upozoravamo na probleme i netransparentnost kriterija i u kojoj se moli poništavanje Natječaja (u prilogu), te otvoreno pismo Gradonačelniku, a isto čini i Hrvatska liječnička komora.
  • 14.6.2017. Hrvatska liječnička komora, a potom (16.6.2017.) i KoHOM, šalju Ministarstvu zdravlja (Ministru) zahtjev za Upravnim nadzorom nad natječajem, te ove dokumente objavljuju na svojim web stranicama.
  • Do objavljivanja Natječaja nisu se slale zaprimljene Namjere zaposlenika prema UV DZ već se to čini naknadno (pismeno Gradski ured objašnjava HLK nakon zatvaranja ponuda – u prilogu iako su se prema prethodnom hodogramu (u prilogu) prije raspisivanja
  • Natječaja trebale poslati Namjere liječnika jer se broj koncesija raspisuje u Natječaju za onaj broj ordinacija do popunjavanja Mreže uvećan za broj onih koji su dobili suglasnost Upravnog Vijeća i ovdje se nije poštivala zakonska procedura – ZOZ, čl.43.
  • Nakon otvaranja Natječaja svi zainteresirani zaposlenici šalju Namjere Gradonačelniku
  • On ih prosljeđuje 12.06.2017. u DZ Zagreb Istok, a 14.06.2017. u DZ Zagreb Zapad i Centar na kojima istoga dana Upravna vijeća daju ili ustežu suglasnost liječnicima, neposredno pred 19.06.2017. kada će biti otvaranje pristiglih ponuda. Napominjemo da je 15.06.2017. bio neradni dan.
  • Dokumentacija za natjecanje je zahtjevna (svi bili u vremenskoj stisci), a onima koji nisu dobili suglasnost DZ Zg Centar i Istok usteže se i ona dokumentacija koju im treba Dom zdravlja osigurati, premda su je neki zatražili i pismeno.
  • Zaposlenici koji su aplicirali svoje ponude, prisustvuju otvaranju ponuda 19.09.2017. u 12h. Tamo im se nude dva papira s imenima prisutnih koje potpisuju kraj svojih imena, a objašnjava im se da je to za evidenciju o tome tko je prisutan. Nakon otvaranja ponuda nije im se prezentirao, niti se pročitao, niti su dobili zapisnik na potpis. Neki liječnici su ga zatražili i dobili slijedećih dana. U zaprimljenom zapisniku uočili su da su potpisani papiri s imenima prisutnih sada bili ubačeni kao dio zapisnika u kojem se navodi neistina, a to je da se zapisnik dao na uvid prisutnima na provjeru sadržaja. (KoHOM ima zapisnik na uvid).
  • Nakon dobivanja suglasnosti Upravnog vijeća uočili smo da ima kolega koji su dobili suglasnost, a suradnici su u nastavi pa prema Odluci 3/10 istu ne mogu dobiti jer im postojeći ugovor s fakultetom vrijedi do 30.09.2017., a koji nije moguće prekinuti ranije, dok ponude za koncesiju vrijede do 19.9.2017.

Isto tako ima kolega koji prema četvrtima ne zadovoljavaju kriterij minimalnih 30% zaposlenika iz djelatnosti kao i onih koju ne zadovoljavaju minimum od 30% na adresama ordinacija iako su nekim drugima upravo iz gore navedenih razloga uskraćene suglasnosti Upravnih vijeća domova zdravlja.
Budući da Natječaj vrvi kontradiktornostima i nepravilnostima koje smo uočili uz pomoć našeg odvjetničkog tima, a imamo informaciju da su isto uočile i pravne službe Hrvatske liječničke komore, te pismeno u zakonskim okvirima reagirali, molimo Vas, da obratite pažnju na sve spomenute stavke kako bi se detaljno upoznali u najmanju ruku s netransparentnim i mogućim pravnim konsekvencama koje bi ugrozile Vašu čast i ugled po dolasku na ovako odgovornu ulogu.

Hvala!

IZVRŠNI ODBOR KoHOMa

U privitku:

Predstavka KOHOM-a
Odgovor Prof. dr. Mirne Šitum KOHOM-u
Predstavka KOHOM-a II
Priopćenje za medije KOHOM-a
Odluka Gradske Skupštine 3/2010.
Dopis HLK Gradonačelniku gospodinu Milanu Bandiću
Zahtjev za Upravnim nadzorom KoHOM
Zahtjev za Upravnim nadzorom HLK

Na znanje
Ministru zdravstva Prof.dr.sc. Milanu Kujundžiću

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading