home PODRUŽNICE KoHOMA-a Osnovana podružnica Zagrebačke županije

Osnovana podružnica Zagrebačke županije

Poštovani kolegice i kolege,

dana 9.6.2010.god. po prvi put organizirao sam zajednički sastanak doktora iz gradova cijele Zagrebačke županije.

Na moj poziv odazvalo se 45, dakle skoro polovica budućih koncesionara iz Velike Gorice, Zaprešića, Jastrebarskog, Ivanić Grada, Dogog Sela, Vrbovca i Samobora.

Prema najavljenom dnevnom redu, kolegicama i kolegama prezentirao sam trenutnu situaciju u kojoj se nalazimo:

1. Kolegama sam objasnio da su pred nama tri nova ugovora:

– Ugovor o provođenju primarne zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, kao osnovni ugovor koji se potpisuje na 10 godina, potom

– Ugovor o utvrđivanju sredstava i načina provođenja zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, koji određuje način financiranja rada naših ordinacija i potpisuje se godinu za godinu i

– Ugovor o provođenju aktivnosti Doma zdravlja kojim je obuhvaćeno naše sudjelovanje u radu Centra opće medicine (COM) i provođenje preventivnih programa.

Ukoliko HZZO ispoštuje dogovoreno, a očekujući službeno objavljivanje u Narodnim novinama Ugovora kako nam je prezentirao Izvršni odbor KoHOM-a, Ugovor o provođenju PZZ iz OZO i Ugovor o utvrđivanju sredstava i načina provođenja ZZ iz OZO, suglasni smo da mogu biti prihvatljivi za potpisivanje, tim više jer bez njih neće biti moguće raditi, a uz Koncesijski ugovor, predstavljaju osnovu temeljem koje ćemo raditi.

Ugovor o provođenju aktivnosti Doma zdravlja u obliku u kojem je prezentiran, ne može biti prihvatljiv i ne preporučujemo kolegama Zagrebačke županije da ga potpišu. Tim više, jer nije nužan za naš budući rad. Naravno, potrebno je vidjeti prijedlog DZ-a o rasporedu i učestalosti rada u COM-u. Osobno mislim da je to tehnički izuzetno zahtjevno obzirom na teren i pokrivenost mrežom ordinacija i sumnjam da bi bilo samo jednom u mjesec dana, a i tada bi financijska isplativost večini timovima bila upitna.

Smatramo da cijena koja je ponuđena na potpisivanje (10% osnovnog prihoda ordinacije) nije zadovoljavajuća, obzirom da nije adekvatno riješena vrijednost rada nedjeljom, državnim praznicima i blagdanima. Tim više, jer je nepravedna raspodjela u odnosu na broj pacijenata u skrbi – različita visina glavarine, a isti postotak, dakle različita cijena za isti posao.

Preporuka Izvršnom odboru je da nastavi pritisak na HZZO, kako bi se cijena rada regulirala sukladno Zakonu o radu, dakle cijena sata rada uvećana za rad nedjeljom, drž.praznikom i blagdanom. Ne slažemo se da HZZO preko leđa obiteljskih doktora pokriva veliki obim primarne zdravstvene zaštite, a pacijentima nije jasno rečena razina zdravstve zaštite koju su ugovorili sa svojim osiguravateljem. Također, mislimo da je COM potrebno preimenovati u Centar PZZ-a i uključiti u njega ostale kolege iz PZZ-a.

Apsurdno je, da bi u slučaju funkcioniranja COM-a, vozač DZ-a bio posebno plaćen temeljem povećane satnice nedjeljom, drž.praznikom ili blagdanom, pa bi tako cijena njegovog radnog sata bila veća nego doktora s ispodstandardnim timom.

Pitanje je, s druge strane, koliko je ovakav ugovor financijski prihvatljiv i moguć za DZ obzirom na njihovu obavezu opremanja dispečerskog centra, ambulante s medicinsko-tehničkom opremom i pripadajućim sanitetskim materijalom i lijekovima, automobilom i vozačem. No, to nije naš problem.

2. Koncesijski ugovor

Tijekom ovog tjedna svi budući koncesionari dobili su od županije Odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja, temeljem kojeg trebamo do 16.lipnja dostaviti županiji ispunjen obrazac “Podaci za Registar korisnika“.

Potpisivanje koncesijskih ugovora planira se od 1. – 9.srpnja 2010.god., kada trebamo dostaviti Zadužnicu na iznos 5000 kuna, ovjerenu kod javnog bilježnika, a od njih ćemo preuzeti Mjenicu na 500 kuna koju smo svojedobno priložili kao jamstvo za ozbiljnost ponude.

3. Mrtvozorstva

Obzirom na raznolikost organizacije i prostora kojeg pokrivaju pojedini mrtvozornici, dogovoreno je da mi se kolege iz ostalih gradova jave, kako bismo donijeli zajednički prijedlog cijene mrtvozorenja i načina odabira mrtvozornika. Prije nekoliko mjeseci predao sam županiji prijedlog ugovora za grad Samobor, a za koji mislim da rješava ova otvorena pitanja.

Očekujem javljanje kolega!

4. Dežurstva

Obzirom da ćemo do daljnjeg zasigurno raditi u dežurstvima čija se organizacija razlikuje od grada do grada, ovo je ostalo otvoreno pitanje koje bismo trebali dogovarati s Domom zdravlja, a postoji naznaka da će HZZO dodatno platiti nekoliko punktova za dežurstvo subotom.

5. Osnovana je Podružnica KoHOM-a Zagrebačke županije.

Koordinatori za gradove su: Frano Barta za Veliku Goricu, Marijana Kos Bernardić za Zaprešić, Željka Vendler-Čepelak za Jastrebarsko i Ines Balint za Samobor. Za predsjednika podružnice KoHOM-a Zagrebačke županije prisutni na sastanku izabrali su mene.

Obzirom da kolegice i kolege iz ostalih gradova županije nisu do sada bili angažirani oko aktivnosti KoHOM-a, dogovoreno je će se sastati u svojim sredinama i kolegama prenijeti informacije koje su čuli na ovom sastanku. Molim vas, javite mi se što prije kako bismo zajednički dogovorili daljnji rad KoHOM-a u Zagrebačkoj županiji.

6. Razno

Neizbježno je bilo otvoriti pitanje informatizacije, obzirom da je u proteklom periodu HZZO samovoljno raskinuo ugovore s tri prozvođača programske podrške. Predlaže se IO-u da u slijedećem periodu inzistira na drugačijem načinu dogovaranja odnosa između HZZO-a i proizvođača programske podrške. Nije dopustivo da obiteljski doktori, kao treća strana, budu zbog toga žrtve nedorečenih odnosa dvije strane.

Predloženo je kolegama koji su na Lord Primusu da ne mijenjaju program i neka se kod ABA informatike intesiraju o budućim aktivnostima. Kolege koji koriste ostale informatičke programe zamoljeno je da daju podršku, jer nažalost, zbog gore navedenog, svi se u nekim drugim okolnostima mogu naći u sličnom položaju.

Zaključno, zahvaljujem se svima koji su došli na sastanak i na njihovom aktivnom sudjelovanju. Pozivam sve kolegice i kolege da prenesu informacije ostalima u svojim sredinama kako bismo zajednički postavili nove odnose među svima nama i kako bismo zajedničkim nastupom postavili kvalitetnije uvjete našeg rada.

S poštovanjem,

Senad Muslić,dr.med.

spec.opće medicine

Samobor

091-507-3071

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading