home NOVOSTI A da nije multipli mijelom? Sedimentacija može ukazati na ovaj rijetki rak krvi

A da nije multipli mijelom? Sedimentacija može ukazati na ovaj rijetki rak krvi

Povodom obilježavanja ožujka kao mjeseca posvećenog podizanju svijesti o multiplom mijelomu, želimo vam skrenuti pažnju na ovaj, uz leukemiju i limfom, najčešći oblik raka krvi, od kojeg u Hrvatskoj boluje oko 1000 ljudi. Posebno želimo istaknuti važnu ulogu obiteljskih liječnika u ranom dijagnosticiranju bolesti i uspješnijem liječenju.

Prema dostupnim podacima, dijagnoza postavljena već u ordinaciji obiteljske medicine, u odnosu na, primjerice, odjel hitne pomoći, ishode liječenja u prvoj godini pospješuje za čak 50 posto. Važnu ulogu u ranom prepoznavanju bolesti imaju upravo liječnici obiteljske medicine, kojima se pacijenti najčešće obrate za pomoć pri pojavi prvih simptoma. No, zbog svakodnevnosti simptoma koji prate multipli mijelom poput bolova u leđima, učestalih infekcija ili anemije, te činjenice da u Hrvatskoj od ove bolesti godišnje oboli oko 200 osoba, mnogi obiteljski liječnici nikada se nisu susreli s dijagnozom mijeloma. Multipli mijelom je jedna od dijagnoza kod koje pacijent posjeti obiteljskog liječnika ili fizioterapeuta više od 3 puta prije nego što dobije uputnicu za specijalistički pregled.

Potaknuti ovim podacima, te svjesni kako otkrivanje bolesti u ranoj fazi pridonosi uspješnijem liječenju, boljoj kvaliteti života oboljelih, a tako i smanjivanju i visokih troškova dugotrajnog liječenja, KoHOM je sudjelovao u izradi “Putokaza za ranu dijagnozu multiplog mijeloma – RAKK”. Ovaj je putokaz nastao u suradnji s Hrvatskim društvom za hematologiju, Hrvatskom kooperativnom grupom za hematološke bolesti (KROHEM) i Udrugom za podršku oboljelima Mijelom, koja je koordinirala projekt. Riječ je o svojevrsnim smjernicama koje će svima nama, liječnicima obiteljske medicine, pomoći u identificiranju oboljelih kroz nekoliko osnovnih koraka.

Putokazom želimo skrenuti pažnju na naizgled nepovezane i obične simptome koji mogu ukazivati na multipli mijelom, kako bi pacijente po potrebi usmjerili na dodatne pretrage ili posjet hematologu, a sve u cilju pravovremenog prepoznavanja simptoma multiplog mijeloma, sprečavanja trajnih oštećenja bubrega i kostiju te boljih ishoda liječenja za sve oboljele.

Pogledajte postupnik “Putokaz za ranu dijagnozu multiplog mijeloma – RAKK” u nastavku.

 

 

 

Pomozimo oboljelima na vrijeme prepoznati bolest.