home NOVOSTI Predsjednik Milanović razgovarao s predstavnicama Koordinacije hrvatske obiteljske medicine

Predsjednik Milanović razgovarao s predstavnicama Koordinacije hrvatske obiteljske medicine

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je predstavnice Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, KoHOM, udruge koja okuplja liječnike obiteljske, opće medicine.

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine osnovana je 2008. godine, a danas je najveća strukovna i stručna udruga obiteljske medicine s 811 članova koja okuplja oko 40 posto svih obiteljskih liječnika u Hrvatskoj. Udruga je aktivno prisutna u javnom djelovanju hrvatskog zdravstva u području obiteljske medicine, zaštite pacijenata i same liječničke struke, rečeno je na sastanku. Posebno su istaknule kako su ih na udruživanje i javno djelovanje potaknuli  kadrovski, financijski i organizacijski problemi s kojima se susreću.

Na sastanku su predsjedniku Milanoviću predstavnice KoHOM-a ukazale i na sustavne probleme u provođenju Zakona o zdravstvenoj zaštiti, te istaknule manjak liječnika obiteljske medicine te njihovu sve stariju životnu dob. U posljednje dvije godine nije raspisana niti jedna specijalizacija iz obiteljske medicine, upozorile su predstavnice KoHOM-a, što smatraju izravnim ugrožavanjem obiteljske medicine, a onda i sustava zdravstvene skrbi u Republici Hrvatskoj.

Nadalje, izrazivši nezadovoljstvo trenutnom društvenom i organizacijskom pozicijom obiteljskog liječništva te stanjem organizacije i opremljenosti sustava primarne zdravstvene zaštite, predstavnice KoHOM-a istaknule su da će se nadalje boriti za kvalitetniju, dostupniju i učinkovitiju obiteljsku medicinu.

U izaslanstvu Koordinacije hrvatske obiteljske medicine bile su predsjednica Nataša Ban Toskić, tajnica Zrinka Huđek Leskovar, članica Izvršnog odbora KoHOM-a i jedna od osnivačica KoHOM-a Vesna Potočki Rukavina i članica Izvršnog odbora KoHOM-a Jadranka Karuza. Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

 

Vijest prenijeta s: https://www.predsjednik.hr/vijesti/predsjednik-milanovic-razgovarao-s-predstavnicama-koordinacije-hrvatske-obiteljske-medicine/