home NOVOSTI Otvoreno pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću

Otvoreno pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću

Predmet:

Molba za sastanak s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske na temu Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, članaka 37. i 38. kojima se izmjenjuje način utvrđivanja zdravstvene sposobnosti vozača i Nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti te stanja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti

 

Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,

gospodine Plenkoviću,

Koordinacija Hrvatske obiteljske medicine – KoHOM prije mjesec dana uputila Vam je zamolbu za sastankom na kojem bi Vam ukazala na posljedice izglasavanja izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa, u člancima 37. i 38. u kojima se izmjenjuje način utvrđivanja zdravstvene sposobnosti vozača. Na žalost, našu ste zamolbu potpuno ignorirali. Tada smo Vas upozorili da će po novom prijedlogu liječnici policiji automatski morati prijaviti pacijente za koje smatraju da trenutno nisu u mogućnosti upravljati vozilom.  Sporno je to što u navedenom zakonskom prijedlogu, među ostalim, resorno ministarstvo nije definiralo koja bi to bila zdravstvena stanja ili lijekovi koji trajno ili privremeno utječu na zdravstvenu sposobnost vozača za sigurno upravljanje motornim vozilom. Zbog toga je opravdano je sumnjati da će se u slučaju bilo kakve nesreće sva odgovornost prebaciti na liječnike što znači da će ih osiguravajuće kuće moći teretiti i u slučaju da je pacijent uzimao, primjerice, običan lijek za alergiju.

U dopisu kojeg smo prije mjesec dana uputili Vama, u otvorenom pismu kojeg smo Vam uputili prije više od pola godine na kojeg također niste reagirali,  kao i više desetaka puta javno ukazivali smo da je taj prijedlog problematičan s više strana i ponudili konkretna rješenja sukladno europskoj zakonodavnoj praksi.

Upozorili smo da se ovim zakonskim izmjenama se u potpunosti narušava odnos liječnik-pacijent zbog uvođenja obveze da liječnici uz upozorenje vozaču da privremeno nije sposoban sigurno upravljati vozilom zbog trenutnog zdravstvenog stanja (što je do sada bio slučaj), ubuduće o tome moraju obavijestiti  – policiju. Najgore je to što će ova  odredba dovesti do  gubitka povjerenja na relaciji liječnik-pacijent što može imati katastrofalne posljedice na kompletan zdravstveni sustav. I konačno, nakon usvajanja ovog zakonskog prijedloga, veliki broj kroničnih bolesnika automatski više neće moći više upravljati vozilom što će ih staviti u diskriminirajući položaj.

Ovaj zakonski tekst još je jedan čavao u lijes obiteljske medicine i ukupne primarne zdravstvene zaštite.

 

Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,

koliko god to dramatično zvučalo, činjenica je da bi za pet godina najmanje milijun osiguranika moglo ostati bez svog obiteljskog doktora. Računica je jednostavna. Već sada u Hrvatskoj postoji 128  ordinacija u kojima nema liječnika. Neke od tih ordinacija su i u Zagrebu, a situacija u ruralnijem dijelu Hrvatske i na otocima je katastrofalna. Od 2205 liječnika obiteljske medicine, u Hrvatskoj je čak 728 liječnika starije je od 60 godina, a 173 liječnika starija su od 65 godina. Istodobno na specijalizaciji su tek 133 liječnika. Obiteljski doktori imaju oko 1700 pacijenata pa nije teško izračunati što će se dogoditi njihovim odlaskom u mirovinu. Istodobno, obiteljska medicina kao specijalistička struka, zaslugom zdravstvene administracije, potpuno je degradirana. Najnoviji prijedlog Ministarstva zdravstva kojim namjerava ozakoniti obvezu liječnika obiteljske medicine da dežuraju i na hitnoj službi – nedopustiv je.

S obzirom na to da svi dosadašnji napori KoHOM-a da se resorni ministar Beroš založi za zaštitu struke i pacijenata nisu uspjeli, molimo da nas žurno primite na sastanak kako bi Vas uputili u ozbiljne posljedice po pacijente, liječnike i zdravstvenu struku ukoliko ovakvi  zakonski prijedlozi usvoje. Također, očekujemo da ćete u ime predlagača Vlade Republike Hrvatske zaustaviti izglasavanje Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

 

Srdačno Vas pozdravljamo!

Nataša Ban Toskić,

predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine