home NOVOSTI Hvala na podršci

Hvala na podršci

Preko tri godine Koordinacija hrvatske obiteljske medicine – KoHOM brojnim je medijskim priopćenjima, javnim apelima, pisanjem nadležnima, organiziranjem tematskih okruglih stolova i drugim javnim akcijama ukazivala na činjenicu da su odredbe u Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama – a koje se tiču intencije da doktori direktno prijavljuju pacijente policiji u slučaju određenih medicinskih stanja – vrlo štetne i po zdravlje pacijenata, te da ugrožavaju struku obiteljske medicine. Zadovoljni smo što su predlagatelj  Vlada RH i resorno Ministarstvo unutarnjih poslova ipak saslušali KoHOM-ove argumente i odustali od svojih prijedloga.

Iako nisu usvojeni svi KoHOM-ovi prijedlozi izražavamo zadovoljstvo ovakvim ishodom.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama danas je u Hrvatskom saboru usvojen, a KoHOM se zahvaljuje svima koji su zadnjih nekoliko godina sustavno pomagali da nadležni shvate koja bi šteta nastala da je Zakon u predloženom obliku bio usvojen.

Posebno se zahvaljujemo kolegici predsjednici Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora Renati Sabljar-Dračevac koja je pokazala veliki senzibilitet kada su u pitanju problemi i stanje u primarnoj zdravstvenoj zaštiti pa tako i po pitanju ovog Zakona. Tako je organizirala nekoliko tematskih sjednica Odbora u Hrvatskom Saboru, konferencija za medije, ali i  sudjelovala u našim akcijama.

Zahvale upućujemo i kolegici Andreji Marić iz Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora koja je, također, sudjelovala u raspravama i pomagala obiteljskim doktorima da prenesu svoje pouke.

Zahvaljujmo se i Hrvatskoj liječničkoj komori, predsjedniku Krešimiru Luetiću i zamjenici predsjednika, našoj kohomovki, Vikici Krolo koji su u medijskim angažmanom itekako osnažili KoHOM-ovova nastojanja.

Zahvaljujmo se i brojnim udrugama pacijenata koji su ukazivali na probleme koji će nastati ukoliko se predloženi zakonski tekst ne izmijeni.

Zahvale idu i svim saborskim zastupnicima i klubovima zastupnika koji su nas saslušali i pomogli da se u Hrvatskom saboru čuju naši argumenti.

Zahvaljujmo i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću koji se osobno uključio u rješavanje ovog problema.

Zahvaljujemo svim medijima koji su nas godinama „pratili“ po pitanju ovog Zakona, koji su nepristrano i profesionalno izvještavali ili radili tematske priloge.

I konačno, posebna zahvala ide našim pacijentima, zbog kojih smo sve i pokrenuli, a koji su nam svakodnevno u ordinacijama ili privatnim porukama davali podršku.