home HZZO, Ministarstvo zdravstva, NOVOSTI, PRIOPĆENJA, TOP NOVOSTI Vijeće KoHOM-a u Metkoviću. Priopćenje za medije

Vijeće KoHOM-a u Metkoviću. Priopćenje za medije

zaglavlje_kohom

priopcenje-kohom-icon

Na Vijeću KoHOM-a održanom 17.rujna 2016.g. u Metkoviću sastali su se predstavnici liječnika obiteljske medicine iz cijele Hrvatske kako bi se dogovorili oko pripreme za rad s novom zdravstvenom administracijom, ministarstvom zdravlja i HZZO-om. Osnovna tema kojoj smo posvećeni jest da liječnici obiteljske medicine trebaju raditi posao za koji su školovani – liječiti ljude, a ne raditi administraciju u obimu kao do sada kada nam na birokratske poslove otpadaju dvije trećine kontakata s pacijentima. Smatramo da taj dio posla u najvećem obimu moraju preuzeti druge službe i nećemo više pristajati na drugačija rješenja.

Nakon uspješno provedene akcije “20 minuta za svakog pacijenta”, idemo dalje u svojim zahtjevima.

1. Zahtijevamo hitne i s nama koordinirane akcije da se smanji administrativno opterećenje.

Ako buduća zdravstvena vlast ne želi ili ne zna kako – mi znamo i hoćemo, makar samoinicijativno. Previše vremena je prošlo u čekanjima političkih odluka, a previše naših pacijenata sa zdravstvenim potrebama zbog toga ispašta u svakodnevnom radu. Ministri su dobrodošli da poslušaju argumente o teškoćama u radu obiteljskih liječnika, ali ne i da se miješaju u organizaciju našeg posla ukoliko ga ne poznaju i da donose paušalne i besmislene ocjene i kritike naših aktivnosti. KoHOM poziva svakog ministra da dođe i provede radni dan u našim ordinacijama u gradu i na selu i uvjeri se u probleme o kojima govorimo. Naši prijedlozi su uvijek primjenjivi i brzo provedivi te stoga očekujemo partnerski odnos, ali smo zato uvijek spremni na kritiku i bojkot pogrešnih i loših odluka.
U sljedećem razdoblju nećemo ispisivati ispričnice za izostanak s nastave za školsku djecu, ako ih stvarno nismo liječili niti ćemo ispisivati razne bespotrebne potvrde. Smatramo da je opravdavanje izostanka obveza roditelja i nastavnika. Datum početka provođenja ovih mjera je 1. listopada, 2016. a objavit ćemo popis kriterija i potvrda koje NEĆEMO više ispunjavati.

2. Zahtijevamo koncesiju (privatnu praksu) za sve liječnike primarne zdravstvene zaštite koji to žele po hitnom postupku te hitne izmjene zakona koji to regulira.

Svakodnevno smo suočeni s odlaskom mladih liječnika iz obiteljske medicine. Nemaju nikakvu perspektivu, ne dobivaju specijalizacije, a ravnatelji Domova zdravlja ih često protuzakonito iskorištavaju na različite načine, najčešće za rad u više ordinacija istovremeno. Jedini način da ih zaustavimo i stimuliramo na ostanak je da im se dozvoli privatna praksa u obiteljskoj medicini. Na žalost, Domovima zdravlja i županijama to nije u interesu uglavnom zbog financijskih razloga.

Datum početka ove akcije je 1. listopada, 2016.

Pozvat ćemo sve doktore obiteljske medicine, radnike Domova zdravlja, da podnesu zakonski osnovane zahtjeve Domovima zdravlja, županijama, Gradu Zagrebu uz svu pravnu pomoć KoHOM-a. Trajanje prvog dijela akcije je do siječnja 2017.g.

KoHOM će primati i obrađivati odbijenice te nastaviti daljnje aktivnosti protiv onih Domova zdravlja i ustanova koji su odbili suradnju kako bi osigurali našim liječnicima dostojanstven život i rad. To će, na žalost pacijenata, dovesti do odlaska liječnika u sredine gdje su potrebniji i gdje će im se dopustiti odmah odlazak u privatnu praksu. Sve županije će o tome biti posebno obaviještene, a one koje žele surađivati dobiti će besplatnu stručnu i konzultativnu pomoć KoHOM-a u unapređenju primarne zdravstvene zaštite (kadrovske preporuke, edukacija tečajeva ruralne medicine, trening uz mentore prije nastupa na radno mjesto, pomoć u opremanju ordinacija prilagođena lokaciji, potrebama populacije i znanju i vještinama liječnika na terenu; pomoć u povlačenju EU sredstava i izradi lokalnih preventivnih programa ponuda već gotovih i izrađenih).

One županije koje se neće odazvati odobravanjem privatne prakse/koncesije u što kraćim rokovima će nestanak liječnika morati objasniti svojim građanima.

3. Dosta nam je da se stalno kažnjavaju liječnici obiteljske medicine od strane HZZO-a zbog administrativnih propusta (pisanje putnih naloga, ortopedskih pomagala, lijekova mimo smjernica HZZO-a, a indiciranih od strane bolničkih liječnika).

Sve to izaziva ogromno opterećenje i stres u radu obiteljskih liječnika. Javno ćemo objaviti, kad već to HZZO ne želi, a molimo ih desetak godina, sve najčešće kazne i pravila koja obiteljski liječnici moraju poštivati – od bolovanja, obrada za komisiju, lijekova i pomagala. Ta pravila su daleko stroža od onih s kojima su se pacijenti do sada susretali kod svojeg liječnika.

Cijenu dobrote i želje za pomoći su do sada uredno plaćali obiteljski liječnici iznosima kazni od 500 do 40 tisuća kuna.

Iako trošimo samo do 6% zdravstvenog proračuna, najkontroliraniji i najuređeniji smo dio sustava. Nas se stalno “reformira” dok u isto vrijeme ogromna sredstva nestaju u crnim rupama ostatka zdravstva, a najviše u bolnicama. Postoji stalno prisutan nesrazmjer u kontrolama i kaznama bolnica i obiteljske medicine, a dokazi su u godišnjim izvještajima HZZO-a. I običan laik iz toga može zaključiti da su bolničke državne ustanove u Hrvatskoj “svete krave”, a obiteljski doktori “krivci za sve” što naravno ne stoji. HZZO se ne usudi uvesti reda u sve ustanove. U isto vrijeme rastu troškovi te nezadovoljstvo pacijenata i radnika s bolničkim sustavom. Kartice za bilježenje radnog vremena i elektronsku komunikaciju mi u primarnoj zaštiti koristimo već više od deset godina. Bolnice još ponekad ručno pišu nalaze na papiru, ne šalju e-nalaze i ne bilježe točno radno vrijeme svojih radnika kroz evidenciju kartičnih prijava odlaska i dolazaka s posla.

Zbog svega toga, uskoro pacijenti NEĆE moći dobiti svaki lijek, bolovanje ili doznaku/putni nalog ako nisu strogo poštovani uvjeti HZZO-a. KoHOM će objaviti najčešće pogreške/propise strogo provođene od HZZO-a zbog kojih nas kažnjavaju iako smo radili i radimo u korist pacijenata. Za liječnike ćemo otvoriti konzultacijske linije u slučaju nejasnoća, a pacijenti će u svakoj ordinaciji biti informirani u koju pravnu službu HZZO-a se mogu javiti radi obrazloženja svojih prava. To također znači da niti jedan dijabetičar koji ne donese dnevnik SVOJIH mjerenja šećera u krvi sa izbrojenim potrošenim trakicama NEĆE moći dobiti propisivanje tih novih pomagala. Lijek koji mu je preporučen od bolničkog liječnika NEĆE moći dobiti ako on nije u skladu sa smjernicom HZZO-a (uvjetima plaćanja), a niti privatni recept da ga sam može kupiti. Putni nalog za pacijenta i/ili dijete će se dobiti samo ako su strogo zadovoljeni uvjeti pravilnika. Ukoliko liječnik ne zna stvarne uvjete ili nije siguran u istinitost zahtjeva morat će odbiti izdati putni nalog.

Pacijenti u svim tim slučajevima mogu i trebaju podnijeti prigovor i tražiti pojašnjenja u HZZO-u koji uostalom i služi tome. Pratite nas i dalje za redovito obavještavanje o konkretnim akcijama, njihovim počecima te rezultatima.

Predstavnike novinara upućujemo na slanje zamolbi za dodatnim informacijama na e-mail: kohom.hr@gmail.com

U Metkoviću,17.rujna 2016.
Predsjednica KoHOM-a,
dr. Vikica Krolo, specijalist obiteljske medicine.

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading